UPDATE: Administrația Prezidențială anunță, după întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că acesta din urmă a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din afara sferei de acțiune a politicii monetare.
„În cadrul discuțiilor, a fost analizată situația macroeconomică existentă, context în care Președintele României a subliniat că este esențială independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare. Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Sursa citată arată, referitor la problema coordonării politicilor economice, că președintele apreciază că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorități să fie subordonate obiectivelor altora, „însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea și predictibilitatea cadrului macroeconomic. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât și Banca Națională trebuie să evite abordările concurențiale, astfel încât cooperarea instituțională să fie una eficientă, în condiții de echilibru și responsabilitate față de interesele economice ale României”.
Președintele Iohannis a avut o întâlnire, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
„Președintele României a decis ca prima rundă de discuții să aibă loc separat. Astăzi (miercuri – n.r.) va avea loc întâlnirea cu conducerea BNR, urmând ca vineri, la ora 11,00, să se întâlnească cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. Președintele speră că, după aceste discuții, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Guvernul și conducerea BNR să se întâlnească în zilele următoare pentru a avea un dialog direct”, mai precizează sursa citată.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marți că Guvernul colaborează cu Banca Națională a României (BNR), chiar dacă „ne mai și criticăm între noi”, astfel că nu e nevoie de o mediere – oferită de președintele Klaus Iohannis – între cele două instituții.
„Nu e un război între BNR și Guvern. Noi colaborăm – asta nu înseamnă că nu ne mai și criticăm între noi. Nu cred că e nevoie să avem și o astfel de discuție, există o relație între cele două instituții”, a spus Eugen Teodorovici.
Întrebat dacă va merge la mediere, la Cotroceni, ministrul Finanțelor a răspuns: „Doamna prim-ministru va primi o invitație la Cotroceni și va decide în consecință. Iar noi, ca miniștri, ne vom conforma”.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi mediator între Guvern și Banca Națională a României, urmând să invite cele două părți la Cotroceni.
„Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceni și BNR să semene, dintr-un motiv simplu, suntem oameni care înțelegem legile economiei și vedem ce se intâmplă. Această abordare de a arunca în curtea BNR inflația, creșterea dobânzilor este fundamental greșită (…) Politicile fiscale ale guvernanților au dus la creșterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată printr-o abordare responsabilă și politici guvernamentale sustenabile. Guvernele PSD nu au înțeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică, au trecut cu lejeritate peste argumentele Opoziției, ale mele. Ea poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult se va ajunge la dezechilibre în scurt timp. Animozitatea dintre BNR și Guvern e profund dăunătoare. Voi face o mediere, adică vin la aceeași masă părțile care au o opinie diferită. În zilele următoare, voi invita și pe unii și pe alții la Cotroceni”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a mai spus că „s-a mers cam departe cu unele afirmații destul de contondente în ultima vreme. Sper că vom ajunge la un numitor comun”.