IOHANNIS L-A DESEMNAT PE GRINDEANU PREMIER

Publicat: 30 12. 2016, 11:43

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea lui Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”, se arată în comunicatul de presă al Președinției.

Sorin Grindeanu a fost propus de PSD după ce Klaus Iohannis a refuzat-o pe Sevil Shhaideh. 

Potrivit procedurii, noul premier desemnt are termen 10 zile să vină în Parlament cu lista miniștrilor care trebuie audiați de comisiile de specialitate, iar întregul cabinet trebuie să primească votul de învestitură în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. După această etapă, membrii guvernului sunt numiți prin decret de președinte și depun jurământul în fața acestuia. 

Joi, președintele PSD Liviu Dragnea l-a amenințat pe Klaus Iohannis cu suspendarea, dacă refuză și a doua propunere de premier din partea coaliției PSD-ALDE.

„Dacă este un refuz? Să facă ce vrea, dar să facă odată! E refuz, mergem la suspendare, vă spun cinstit. Eu nu vreau să folosesc asta, dar vom utiliza orice mijloc pentru a salva această țară. Eu nu voi sta să aștept să-și arate cineva mușchii. E revelionul poimâine, dar după Anul Nou lumea va fi din ce în ce mai nervoasă. Nu se mai poate cu stilul ăsta. Eu încă o dată mai sper că există o minimă responsabilitate, rațiune, să lase această țară să funcționeze. Fiecare își dă cu părerea. De unde să știu eu exact care este planul, unde merge planul?”, a spus Liviu Dragnea la România TV. 

Cine este Sorin Grindeanu, care a absolvit un curs al Academiei SRI pentru că partidul l-a trimis

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeș, este absolvent al Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Matematică, Secția Informatică (1992 – 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Matematică, Secția informatică.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul: Educația adulților la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt – Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie. 

În perioada octombrie 1998 – octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie, din noiembrie 2001până în ianuarie 2004 a fost director la Direcția pentru Tineret și Sport Jud. Timiș, în următorii trei ani a deținut funcția de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timișoara.

Este membru PDSR din noiembrie 1996, a deținut mai multe funcții în organizația județeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit președinte executiv al Organizației Județene a PSD Timiș. În perioada 2004-2008 a fost consilier local la Timișoara.

Noua propunere de premier a fost deputat din 2012 până la sfârșitul lunii iunie 2016, când a devenit președinte al CJ Timișoara. Grindeanu a activat în cadrul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Grindeanu a fost ministru al Comunicațiilor și societății informaționale în perioada decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015.

Sorin Grindeanu a absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul Științe Militare, Informații și Ordine Publică, la Academia Națională de Informații.

De altfel, Grindeanu a făcut parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI în perioada februarie 2013 – decembrie 2014.

El a mai absolvit în 2012 un curs de perfecționare în securitate, diplomație și politică externă în cadrul Institutului Diplomatic Român.

Sorin Grindeanu a explicat miercuri seara că a absolvit un curs de o lună și jumătate în cadrul Academiei Naționale de Informații împreună cu mai mulți alți deputați, invitația de participare venind din partea instituției la Comisia SRI, unde a ajuns trimis de partid prin Valeriu Zgonea.

Grindeanu a explicat la Antena 3 că la finalul lui 2012 din viceprimar al Timișoarei a ajuns deputat și a optat pentru Comisia IT și Buget, partidul repartizându-l la prima. ”Am avut o revoltă personală dacă pot să spun așa, nu-mi plăcea componența”, a povestit el, adăugând că a vrut să renunțe la mandat și să întoarcă la Timișoara.

El a afirmat că ”membri din Comisia de apărare și SRI au renunțat”, iar grupul PSD, prin Valeriu Zgonea, l-a trimis la Comisia SRI.

”Am fost chemat, mi s-a spus «mergi aici»”, a relatat Grindeanu. ”Am mers, nu am avut ce să comentez, eu sunt un om disciplinat”, a subliniat el, adăugând că a participat, alături de colegi de la toate partidele, pentru a se conecta cu acest domeniu cu care nu a avut ”absolut nicio legătură”.

”Un curs de o lună și jumătate pe siguranță și securitate națională. A fost o părere a conducerii noastre — și de la Cameră, și de la Comisie — neavând nicio legătură cu acest domeniu, absolut niciuna, că ar fi bine să fac un curs de o lună și jumătate, pe care l-am făcut”, a detaliat premierul propus de PSD-ALDE.

”Cel care m-a crescut a fost deținut politic, a făcut ani de pușcărie. N-aș fi putut vreodată să trec peste ceea ce înseamnă memoria bunicului meu. E parte din mine acea durere”, a mai adăugat el ca argument suplimentar.

Întrebat dacă este ofițer acoperit, Grindeanu a negat. ”O spun răspicat, nu am niciun fel de vulnerabilitate”, a mai întărit el, precizând și că a aflat că va fi cel trimis de partid la Palatul Victoria în cadrul ședinței Comitetului Executiv de miercuri.