„Din păcate, însă, asistăm în ultima perioadă la manifestări virulente ale disperării și la încercări de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA și cu încercarea clară de a subordona justiția politicului. Inadmisibil. Niște inculpați și condamnați penal, după ce au fost prinși de instituțiile statului încălcând legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au cercetat. Dar, așa cum spune un proverb românesc, minciuna umblă cât umblă, până i se înfundă. Toate aceste acțiuni concertate în plan mediatic nu au șanse de reușită”, a spus Iohannis.
Șeful statului l-a acuzat, fără a-l nominaliza, pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că face un joc partizan, cerând revocarea șefei DNA. „Contrar unei evaluări subiective, tendențioase și partizane, prezentată opiniei publice de cineva săptămâna trecută, eficiența DNA este departe de a putea fi contestată”, a spus Iohannis. Înainte de această concluzie tranșantă, șeful statului îi transmisese lui Toader, referindu-se și la avizul negativ dat de CSM, că „în condițiile date, suntem tot mai departe de o revocare” a șefei DNA.
„Vreau să fiu foarte clar cu privire la un lucru: în lupta dintre nou și vechi, dintre cei care trăiesc din corupție și cei care combat corupția, dintre cei care se gândesc la viitorul acestei țări și cei care se gândesc doar la propriul viitor, va câștiga România modernă, europeană, care acționează în baza valorilor democrației occidentale și a statului de drept! Oare de ce mi-am amintit de sintagma democrație originală? Cred că și de acolo ni se trage ceva legat de corupție și abuzul de putere”, a mai spus Iohannis.
Șeful statului a susținut, totodată, că incertitudinea generată de multiplele modificări legislative adoptate de Parlament anul trecut a dăunat societății românești.
„În tot acest context intern, deloc liniștit, actorii sistemului de justiție din România au dat dovadă de profesionalism și unitate pentru apărarea principiilor care le guvernează activitatea. Am deplină încredere că instituțiile statului cu atribuții în domeniu și asociațiile profesionale ale magistraților vor continua să se manifeste atunci când independența justiției este în pericol”, a afirmat Iohannis.
Kovesi: 2017 a fost un an greu în lupta anticorupție
Și Laura Codruța Kovesi a comentat că anul 2017 un an greu în lupta anticorupție, demersul DNA fiind unul contestat și pus sub semnul întrebării.
Șefa DNA a susținut că procurorii anticorupție nu își aleg dosarele, declarația venind în contextul acuzațiilor ministrului Justiției că dosarele au fost prioritizate în funcție de impactul mediatic.
„Nu ne alegem dosarele care sunt de competența DNA. Procurorii nu au normă de rechizitorii. Procurorii trebuie să stabilească adevărul judiciar pe baza de probe. (…) La finalul anului erau nesoluționate 6.000 de cauze, aproape dublu față de cât putem soluționa anual”, a declarat Kovesi.
Procurorul șef al DNA a anunțat că numai în 2017 au fost soluționate 3.800 de dosare, acesta fiind cel mai mare număr pentru instituție.
„Într-un singur an, procurorii au audiat 23.000 de persoane, ceea ce arată la o medie că sunt 85 de persoane audiate pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente. Într-un singur dosar au fost audiați 1.000 de martori, au fost 55 de percheziții, 35 de ridicări de documente, verificate 27 de societăți comerciale. S-au luat măsuri față de 35 de inculpați. Acesta dosar are 465.000 de file „, a mai spus Kovesi.
Tarcea: Nu putem să ne prefacem că nu vedem că sămânța neîncrederii a fost sădită și începe să dea roade
Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a declarat, la bilanțul DNA, că și-ar dori ca atacurile din ultima perioadă să nu aibă rezultat intimidarea celor care lucrează în slujba dreptății, magistratul precizând că în alți ani masa de la prezidiu era mai lungă și încăpătoare
„Știți câtă minciună și manipulare e în spațiul public. E momentul să observăm obiectiv și imparțial cauzele dinăuntrul sistemului nostru, acele cauze care sunt de natură a genera suspiciuni și neîncredere și să le înlăturăm. Ați observat – și mă refer la justiție în general, nu doar la procurori, aceleași lucruri sunt valabile și pentru judecatori. Nu putem să ne prefacem că nu vedem că sămânța neîncrederii a fost sădită și începe să dea roade. Eu mi-aș dori ca atacurile nesfârșite din ultima perioadă să nu aibă drept rezultat intimidarea celor care lucrează în slujba dreptății. Nu mă pot abține să nu precizez că particip la al cincilea bilanț al DNA și nu știu dacă mă înșel, dar parcă în alți ani masa de la prezidiu era mai lungă și mai încăpătoare. Vremurile sau vremea, nu pot să-mi dau seama. Tot datorită vremurilor și vremii, mărturisesc că e prima oară când mi-am pus întrebarea dacă președintele ÎCCJ trebuie sa participe la bilanțul DNA”, a spus Tarcea.