Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății în care afirmă că la 33 de ani de la acel moment viața românilor este cu totul alta. Acesta a subliniat că neînfăptuirea actului de justiție cu privire la crimele petrecute atunci rămâne ”un punct nevralgic al scoietății noastre”.
„Decembrie 1989 reprezintă momentul care a schimbat definitiv parcursul României. Prin credinţa şi voinţa românilor care nu au mai suportat umilinţele regimului comunist, ţara noastră s-a îndreptat ireversibil spre democraţie, un drum pe care ni l-am asumat de aproape trei decenii şi jumătate. În România, în mod dramatic, în Decembrie 1989 comunismul nu a putut fi îndepărtat decât după ce,până în ultima sa clipă, s-a dedat la violenţe, abuzuri şi crime, aceleaşi arme care au dus la instaurarea lui la putere.
Sângele vărsat şi vieţile jertfite pentru libertate nu pot fi date uitării, iar sacrificiul eroilor care ne-au eliberat de tirania comunismului va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră naţională. Cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democraţia şi statul de drept şi de a respinge orice formă a extremismului şi populismului”, spune şeful statului în mesaj.
Iohannis afirmă că, la 33 de ani de la Revoluţia anticomunistă, viaţa românilor este una complet diferită.
„Cetăţenii se bucură de drepturi şi libertăţi care, înainte de decembrie 1989, reprezentau doar aspiraţii ce păreau mai degrabă imposibil de atins. Astăzi, România este un stat democratic, profund ataşat valorilor euroatlantice şi un partener de încredere pentru aliaţii noştri, fapt dovedit şi recunoscut în mod constant.
Ca membru al Uniunii Europene şi al NATO, România continuă să îşi consolideze democraţia şi, prin eforturile autorităţilor şi sprijinul primit din partea structurilor din care face parte, să se dezvolte şi să reducă decalajele generate de regimul comunist şi să elimine consecinţele nefaste ale acestuia”, spune preşedintele Iohannis.
De asemenea, șeful statului mai precizează că, deși trăim niște vremuri grele, în care un întreg continent suferă din pricina consecințelor războiului de la granițele noastre, este de neconceput ca generații care au avut șansa de a nu cunoaște ororile totalitarismului să cadă pradă discursului nostalgic comunist.
„Astfel de viziuni periculoase ne afectează pe toţi şi pot câştiga teren pe fondul provocărilor actuale. După 33 de ani de la înlăturarea comunismului, „trebuie să respingem categoric distorsionarea adevărului despre trecutul nostru recent şi evocarea unor sentimente de nostalgie legate de această perioadă”, afirmă președintele României.
Preşedintele Iohannis punctează că generaţiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al ţării.
„Regimul comunist a fost unul criminal, represiv şi abuziv! Sub dictatură, românii au trăit în teroare, în frig şi în întuneric într-o societate-închisoare, izolaţi de restul Europei şi al lumii, lipsiţi de drepturi şi libertăţi.
Sute de mii de cetăţeni ai patriei noastre au pierit în închisori, alte sute de mii au căutat libertatea în exil, riscându-şi viaţa şi expunându-şi familiile celor mai aspre consecinţe.
Generaţiile tinere au misiunea de a veghea la continuarea parcursului democratic al ţării, conştientizând că drepturile noastre au fost cu greu dobândite în 1989, prin sacrificiul românilor mânaţi de un curaj extraordinar, care s-au ridicat împotriva dictaturii, înfruntând lovituri şi gloanţe”, spune Iohannis, potrivit Agerpres.ro.
Iohannis subliniază că „neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societăţii noastre”.
„Ne înclinăm în faţa jertfei înaintaşilor noştri şi le păstrăm vie memoria, preţuind şi protejând valorile pentru care s-au sacrificat în Decembrie 1989”, a spus în închiere preşedintele Iohannis.