Prima pagină » Știri » Iohannis NU PROMULGĂ legea care îi salvează pe baronii incompatibili: „Am formulat o adresă către CCR”

Iohannis NU PROMULGĂ legea care îi salvează pe baronii incompatibili: „Am formulat o adresă către CCR”

Iohannis NU PROMULGĂ legea care îi salvează pe baronii incompatibili: „Am formulat o adresă către CCR
Președintele Klaus Iohannis susține astăzi, la ora 17.00, o conferință de presă la Cotroceni. Gândul transmite LIVE TEXT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că solicită Curții Constituționale verificarea constitutuționalității legii serviciilor comunitare, care prevede, printre altele, că primarii și președinții CJ pot fi reprezentanți în AGA ale asociațiilor de utilități publice.

„Această lege care mi-a fost trimisă și care a ajuns a doua oară la președinție nu va fi promulgată. Am serioase dubii în ceea ce privește constituționalitatea acestui act normativ, am formulat o adresă către Curtea Constituțională și voi solicita verificarea constituționalității acestui act normativ”, a spus Iohannis. 

Cu toaate acestea, președinte a spus că i se pare normal ca șefii de CJ și primarii să facă parte din conducerile asociațiilor de utilități publice regionale. „Sunt de părere că primarii și peședinții CJ trebuie să aibă posibilitatea să fie membri în CA dacă societatea este constituită pentru a satisface nevoile unei arii mai mari decât un județ”, a spus el.

În urmă cu aproape 2 săptămni, Deputații au respins cererea de reexaminare a legii 51/2006, formulată de fostul președinte Traian Băsescu, dând astfel dreptul primarilor și președinților de Consilii Județene să facă parte din Consiliile de administrație al companiilor de utilități publice, lucru interzis de legea 161/2003. 

La nici o săptămână după ce Gândul a relatat în exclusivitate despre mesajul transmis de Klaus Iohannis la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România în care vorbea despre „clarificarea” regimului incompatibilităților, în Parlament s-a scos de la sertar o lege care stătea ascunsă de mai bine de șase luni. Premierul Ponta a anunțat deja că susține din „toată inima” propunerea președintelui privind modificarea regimului incompatibilităților. Astfel, o lege inițiată de șase deputați PSD era votată anul trecut în Parlament și ajungea la promulgare, dar era trimisă la reexaminare de președintele Traian Băsescu. În octombrie, legea trece de Senat fără a se ține cont de observațiile președintelui, iar de atunci stă în Parlament pentru a se găsi un moment prielnic pentru votarea ei.

Se va modifica fundamental regimul incompatibilităților, dar și prerogativele Agenției Naționale de Integritate. Parlamentarii au recurs la un subterfugiu, deoarece nu au modificat legea 161/2003, cea care stabilește regimul incompatibilităților, ci au apelat la o lege pentru modificarea legii serviciilor comunitare de utilități publice 51/2006. Tentativele de modificare a atributelor ANI a generat reacții dure în trecut din partea ambasadelor, ținând cont de faptul că Agenția a fost mereu lăudată în rapoartele MCV.


 Gândul a transmis  LIVE TEXT conferința de presă a președintelui:

– Vreau să mă refer la 3 chestiuni. Voi face câteva aprecieri legate de trei legi: finanțarea partidelor și campaniilor, legea partidelor și legea pentru alegerile locale.

– Toate trei legi au făcut parte dintre proiectele pe care le-am abordat cu partidele. Pentru mine e foarte important ca modificările în domeniu să ducă la o îmbunătățire a situației.

– Aceste 3 legi au fost promulgate, nu sunt legi perfecte. Una peste alta, fiecare în parte reprezintă un progres într-o direcție bună, toate 3 legile au fost promulgate pentru că le consider un câștig. Legea privind finanțarea a fost retrimisă, Parlamentul și-a însușit în mare măsură acele modificări pe care le-am solicitat. A doua lege, cea referitoare la partide, conține modificări, cea mai importantă este cea referitoare la numărul de fondatori.

– Legea pentru alegerea autorității locale este un progres bun față de vechea formă a legislației.

Vreau să mă refer pe scurt la propusa modificare a legii serviciilor comunitare. Această modificare a fost tratată în spațiul public ca o intervenție în schimbarea incompatibilității. Această chestiune a fost vehiculată pe larg și în campania electorală și chiar subsemnatul a avut o speță cu ANI. Această lege care mi-a fost trimisă și care a ajuns a doua oară la președinție nu va fi promulgată . Am serioase dubii în ce privește constituționalitatea actului normativ. Am fosrmulat o adresă către CCR

– Această lege prevede drogări de la legea administrației locale. E o lege organică, trebuie tratată ca o lege organică.

Nu sunt de acord cu modificările Codului Penal și Codului de procedură penală. Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări în interesul lor propriu.

Dacă a vorbit cu Ponta pentru noul ministru al Dezvoltării: Premierul nu m-a contactat.

Despre discuția în CSAT pe Codul Silvic. Între timp lucrurile au evoluat, lucrurile nu sunt la nivel de intenție. Am avut săptămâna trecută o discuție cu premierul privind ordinea de zi a CSAT și am definitivat-o și ea conține o analiză a situației în domeniu. Așteptăm materiale de la toate instituțiile abilitate. În prima fază dorim să avem o analiză să vedem cu ce fenomen ne confruntăm.

– Dacă Parlamentul nu ține cont de cererea de reexaminare, intenționați să sesizați CCR în cazul Codului Silvic? Nu, nu intenționez. Lucrul sesizat de mine este în jurul cotei de 30%, este vorba de cota de piață care poate să fie la o singură entitate economică. Nu s-a discutat de o chestiune care deschide posibilitatea defririșărilor pe 10 ha.

– Cum definiți relația cu Victor Ponta? Relația e cum am definit-o, una instituțională. Dacă a suferit schimbări e tot o relație instituțională. Am spus că vreau să fiu un președinte mediator, dar arbitru și ferm când se impune.

– Nu pot să accept că păreri politice diferite să ducă la aluzii că se face trafic de influență la Cotroceni. Acest lucru nu s-a întâmplat.

– Despre alegeri parțiale. Abordarea guvernului e greșită. Ar fi trebuit să organizeze alegeri. Această temă trebuie abordată de cei în cauză. Cred că e o temă care ar putea să fie dicutată între partidele politice.

Despre acuzațiile lui Băsescu. Vă rog să-l întrebați pe Traian Băsescu ce a vrut să spună, eu nu comentez declarațiile predecesorului meu.

– Sunt de părere că primarii și peședinții CJ trebuie să aibă posibilitatea să fie membri în CA dacă societatea este constituită pentru a satisface nevoile unei arii mai mari decât un județ.

– Dacă alegerea primarilor într-un tur sau două, se poate discuta. Parlamentul a hotărât cu o largă majoritate să lase această chestiune neschimbată și cred că poate fi promulgată.

Despre șefia DIICOT. procedura legală a fost respectată.

Vă mai întâlniți cu Horodniceanu? Dacă mai este nevoie, mă mai întâlnesc.

Consider că tăierile ilegale de păduri constituie un atentat la siguranța națională.

Autor

Citește și