Iohannis: Nu putem accepta un BREXIT fără acord. Avem nevoie de CLARIFICĂRI de la Marea Britanie
„Începem imediat o sesiune extraordinată dedicată Brexit. Mai exact Marea Britanie a solicitat o prelungire pe articolul 50. Vom lua în discuție această chestiune. Din discuțiile din ultimele zile arată că în general lumea e dispusă să accepte o prelungire. Poziția noastră este că nu putem accepta o ieșire pe no deal, adică fără acord. Cred că până la urmă se va accepta o prelungire. Încă sunt discuții și acest lucru va fi tranșat în plen dacă această prelungire va fi mai scurtă sau mai degrabă mai lungă. Cu siguranță se vor purta discuții despre garanții, avem nevoie de câteva clarificări din partea Marii Britanii”, a afirmat Klaus Iohannis.
Șeful statului a adăugat că nu vede un efect deosebit al prelungirii Brexit iar dacă nu se va ajunge la un acord cu Marea Britanie, România va negocia în interesul românilor din Regat „într-un mod corespunzător”.
„Nu văd un efect special, atâta vreme cât suntem în perioada de prelungirii. Am speranța că vom avea un acord final și lucrurile vor fi lămurite. Chiar și în cazul de Brexit fără acord, noi suntem în stare să negociem interesul nostru pentru românii din Marea Britanie într-un mod corespunzător”, a explicat președintele României.
Klaus Iohannis a afirmat că summitul de la Sibiu se va întâmpla așa cum a fost planificat.
„Pe 9 mai se va întâmpla ce e planificat. Vom discuta despre viitorul UE sigur pe această notă specială, cu sau fără prietenii noștri din Marea Britanie, dar discuțiile vor fi despre viitorul UE și cu siguranță Marea Britanie va face parte din viitorul nostru”, a spus acesta
Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene se întâlnesc, miercuri, pentru a decide dacă vor acorda Marii Britanii o nouă amânare a termenului de ieșire din UE. Membrii Camerei Comunelor au aprobat marți seară un proiect prin care îi acordă premierului Theresa May mandatul de a cere amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar fi de acord cu o extindere a termenului-limită până în martie 2020, a declarat un diplomat european. Franța a criticat în repetate rânduri ideea de a prelungi termenul fără un plan concret și a afirmat că nu ar trebui permis ca Marea Britanie să „ia ostatic” Blocul comunitar.
Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amânat producerea Brexit până pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.
Toto: Admnistrația Prezidențială