Iohannis: „O flotă NATO la Marea Neagră este o prostie”

Iohannis: „O flotă NATO la Marea Neagră este o prostie
Publicat: 17/06/2016, 09:59

Pe 3 martie 2016, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au fost prezenți la prezentarea bilanțului Ministerului Apărării Naționale pe anul 2015.

Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis declara, conform stenogramei discursului, publicată pe site-ul Președinției: „România susține întărirea rolului Alianței Nord Atlantice în domeniul apărării colective și acordarea unei atenții sporite atât provocărilor de pe flancul estic, în mod deosebit din regiunea Mării Negre, cât și celor de pe flancul sudic. Valențele strategice ale zonei Mării Negre pentru NATO vor trebui reafirmate și concretizate prin inițierea demersurilor de constituire a unei grupări navale multinaționale”.

În ianuarie 2016, pe site-ul Guvernului României figura un proiect denumit „Lansarea inițiativei pentru constituirea unei Grupări navale NATO în Marea Neagră, denumită generic Flotila Aliată în Marea Neagră / Black Sea Flotilla”.

Joi, poziția României s-a schimbat radical. Președintele Klaus Iohannis a precizat, joi, că inițiativa privind flota de la Marea Neagră a generat interpretări, subliniind că „nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie”, inițiativa vizând exerciții comune ale forțelor navale din România, Bulgaria și Turcia, state membre NATO. „Am văzut că au apărut tot felul de interpretări și, poate este bine să clarific un pic situația, înainte să se aventureze toată lumea în speculații. Această inițiativă pe care am prezentat-o, și am prezentat-o atât președintelui, cât și prim-ministrului (Bulgariei -n.r.), este o inițiativă care țintește o colaborare, practic, în zona exercițiilor comune și a training-ului a forțelor navale românești, bulgare și turcești. Aceasta este așa-numita inițiativă navală, deci se referă la forțele navale, se referă la exercițiu și training comun. Noi credem că această inițiativă, în final, trebuie să se găsească sub umbrela NATO, fiindcă toate trei țările riverane, România, Bulgaria și Turcia sunt aliați în NATO. Unde a apărut, probabil, o înțelegere greșită, este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie. NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră. Este evident că detaliile tehnice, felul în care se realizează această inițiativă și cum va arăta ea, mai trebuie bine negociată, trebuie clarificat cine, cu ce forțe, cu ce logistică participă și acum este foarte devreme să spunem cum va arăta la sfârșit. Dar lucrurile pe care vi le-am spus sunt destul de certe, deci inițiativa vizează exerciții, training comun al forțelor navale. Cred că ne-am lămurit” a declarat joi președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a fost întrebat de un jurnalist dacă este vorba despre „exerciții și manevre și atât tot”. „În această fază, clar despre asta vorbim, exerciții” a răspuns Iohannis.

De asemenea, președintele a fost întrebat de presă „cât timp au durat tratativele dintre Președinția română și cea bulgară, ca să ajungem astăzi la acest comunicat sau ce a fost?”.

„Nu știu ce a fost, iar discuțiile care s-au purtat pentru această inițiativă au pornit mai demult. Este vorba de aproape un an de zile de când se discută despre această inițiativă. Sigur, fiecare are opinia lui, și are dreptul să aibă opinia lui și abordarea proprie, dar eu cred că este o inițiativă foarte bună care are, în etapa principală, ca obiectiv principal compatibilizarea forțelor navale a trei aliați din NATO”, a răspuns șeful statului.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a explicat, joi, că România nu a propus crearea unei flote la Marea Neagră, ci „o cooperare navală” a flotelor statelor riverane membre ale Alianței, sub egida NATO. „Am discutat astăzi cu Ministrul Apărării Mihnea Motoc care a urmărit îndeaproape acest subiect și înțeleg că ultima declarație care a fost făcută de președintele Bulgariei împreună cu premierul bulgar și cu ministrul Apărării, au clarificat lucrurile”, a precizat premierul Dacian Cioloș. „N-a fost vorba niciodată de crearea unei flote la Marea Neagră, ci de o cooperare navală la Marea Neagră sub egida NATO -aceasta a fost propunerea României- și înțeleg că Bulgaria în aceste condiții, așa cum mi-au spus și mie premierul și președintele când am făcut vizita la Sofia, sunt dispuși să sprijine această propunere. Deci, nu e vorba de o flotă, ci de o cooperare între țări riverane și membre NATO la Marea Neagră, sub egida NATO”, a mai explicat Cioloș.

El a reiterat două idei care, în opinia sa sunt foarte importante, și anume că nu este vorba despre o flotă, ci de o cooperare a flotelor țărilor membre NATO, dar care să nu fie o cooperare trilaterală(între România, Bulgaria și Turcia), ci o cooperare sub egida Alianței Nord-Atlantice.

Conform Convenției Montreux, țările care nu au ieșire la Marea Neagră nu pot menține nave militare în această zonă mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, România, Bulgaria și Turcia au ieșiri la Marea Neagră. Rusia a criticat vehement de nenumărate ori prezența unor nave militare NATO în Marea Neagră. Recent, Forțele aeriene ruse au efectuat în centrul Mării Negre un exercițiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate în Portul Constanța, conform unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Rusia, care a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, are propria Flotă militară în Marea Neagră, staționată în Sevastopol. Relațiile NATO-Rusia sunt au continuat să se deterioreze începând din anul 2014, pe fondul crizei din Ucraina.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat marți, cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO, că sunt analizate modalități de consolidare a capacităților militare în zona Mării Negre. „Căutăm soluții pentru suplimentarea prezenței în regiunea Mării Negre. Am suplimentat deja prezența prin patrule aeriene, prin măsuri de asigurare, o prezența navală mai intensă și mai multe exerciții. Dar ne gândim ce mai putem face. Discutăm și abordăm o propunere a României privind furnizarea cadrului și bazei pentru o brigadă care apoi va putea organiza și facilita activitățile NATO în regiune, inclusiv prin exerciții și prin măsuri de garantare a securității”, afirma Stoltenberg.

Declarațiile lui Stoltenberg au atras reacția Rusiei. Marea Neagră „nu este în spațiul maritim al NATO și nu are nicio legătură cu Alianța. Din ceea ce știm noi, NATO analizează deja posibilitatea unei prezențe în zona Mării Negre, ca reacție la solicitări formulate de unele țări, în principal de România. Dacă se va lua decizia de creare a unei forțe navale permanente, sigur că acest lucru va fi un factor destabilizator; pentru că nu este o mare a Alianței Nord-Atlantice. Nu cred că o astfel de hotărâre ar conduce la îmbunătățirea relațiilor Rusia-NATO”, a afirmat Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului rus de Externe.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat joi că atât el, cât și președintele Rosen Plevneliev se opun inițiativei României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră. „Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar în cazul unui aflux puternic de refugiați”, a declarat Borisov joi, citat de site-ul Novinite.com. Pe 20 mai, ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, anunța că Bulgaria susține suplimentarea capacităților NATO în Marea Neagră. „Bulgaria poartă discuții cu România și Turcia. Se discută despre suplimentarea capacităților militare în zona Mării Negre. Bulgaria va face tot posibilul pentru consolidarea capacităților militare în zona Mării Negre”, declara Daniel Mitov la Bruxelles.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis afirma în Bulgaria că inițiativa locală în zona Mării Negre, la care ar fi urmat să participe România, Bulgaria și Turcia, se va concretiza, însă important este să fie obținută în scurt timp „umbrela NATO”. La rândul său, președintele bulgar, Rosen Plevneliev, afirma miercuri că Bulgaria va sprijini și va contribui la această inițiativă, menționând că este în interesul strategic al țării sale. „Ambele state sunt îngrijorate și împărtășesc aceasta și problemele care rezultă din aceasta. Bulgaria nu numai în cuvinte, ci și în fapte, va sprijini orice efort pentru îmbunătățirea securității în regiune. Este în interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO în România, precum se așteaptă să fie adoptată hotărârea la Varșovia”, spunea Plevneliev.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?