Iohannis participă la prima sedință a CSM din 2015, când va fi aleasă o nouă conducere

Iohannis participă la prima sedință a CSM din 2015, când va fi aleasă o nouă conducere
Publicat: 31/12/2014, 12:07

Proiectele de management ale candidaților au fost publicate, marți, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Alegerile pentru funcțiile de conducere în CSM vor avea loc în prima ședință de plen, care a fost programată pentru 6 ianuarie.

La ședința din 6 ianuarie a confirmat prezența și președintele Klaus Iohannis, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul CSM.

Până în acest moment doar magistrații Alexandru Șerban, Marius Tudose Badea și Bogdan Gabor și-au anunțat candidaturile.

Între obiectivele enumerate de judecătorul Alexandru Șerban în proiectul managerial se numără apărarea independenței justiției și a magistraților, ceea ce, spune el, „presupune o reacție rapidă a Consiliului împotriva oricăror atacuri și imixtiuni”.

„Rapiditatea este de maximă importanță deoarece hotărârea pe care o adoptă plenul Consiliului în astfel de situații, doar prin ea însăși, nu are o eficiență deosebită, neimpunând vreo sancțiune efectivă. Soluția ar fi o reacție publică imedite a conducerii Consiliului, urmată de sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificări, iar aceste verificări să se efectueze cu maximă celeritate”, conform proiectului de management al magistratului.

În plus, Alexandru Șerban susține că sunt necesare o serie de modificări legislative pentru ca rolul de garant al independenței justiției pe care îl are consiliul să fie mult mai eficient.

În ceea ce îl privește pe judecătorul Marius Tudose Badea, acesta își propune, conform proiectului de management, continuarea procesului demarat în 2011, de raționalizare a instanțelor și parchetelor prin „redesenarea hărții administrative judiciare”, pentru a crește eficiența și calitatea actului de justiție.

„Este necesară consolidarea atitudinii pro-active a CSM și a instituțiilor sistemului judiciar român în dialogul cu instituțiile europene, prin prezentarea progreselor reale, semnificative, raportate la cele patru benchmark-uri. Componenta de cooperare trebuie să se afirme ca proritară, lăsând în plan secund aspectele de verificare”, conform proiectului managerial al judecătorului.

Procurorul Bogdan Gabor, singurul candidat pentru funcția de vicepreședinte al CSM, susține, în proiectul publicat pe site-ul consiliului, că Ministerul Justiției ar trebui sesizat cu privire la necesitatea modificării pachetului de legi ale justiției.

O altă prioritate asumată de procuror este „reanalizarea și redimensionarea, împreună cu Ministerul Public, a schemelor de personal din cadrul parchetelor, în sensul reducerii numărului de posturi de la unele parchete și alocarea acestor posturi finanțate către unitățile mari de parchet”.

Magistratul propune și simplificarea bibliografiei în cadrul procedurilor de organizare a concursurilor de ocupare a funcțiilor de conducere din cadrul instanțelor și parchetelor.

Judecătorul Alexandru Șerban (39 ani) este membru al CSM din 2011 și magistrat din 1998. De-a lungul carierei sale, el a fost judecător la Judecătoria Pitești, președinte al Judecătoriei Sinaia, magistrat la Tibunalele Prahova și Covasna și vicepreședinte al Curții de Apel Brașov.

Judecătorul Marius Tudose Badea (42 ani) este membru în consiliu tot din 2011. El a intrat în magistratură în 1995 și a fost judecător la Judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 și Judecătoria Sectorului 3. În cadrul acestei ultime instanțe a ocupat funcția de vicepreședinte, între 1 octombrie 2000 – 1 noiembrie 2001, și pe cea de președinte, din 1 noiembrie 2001 până în 6 ianuarie 2011.

Procurorul Bogdan Gabor (39 de ani) și-a început cariera de magistrat în 1999 în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Între 2003 și 2006 a deținut funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, ulterior devenind prim-procuror adjunct al acestei instanțe. Din 2007 pana în 2010, Gabor a fost procuror al Direcției Naționale Anticorupție Cluj. Apoi, până în 2012, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, iar din ianuarie 2012 a devenit membru al CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un președinte și un vicepreședinte care nu pot face parte din aceeași secție. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secția pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituția a fost condusă în 2014 de judecătorul Adrian Bordea, în calitate de președinte, și de procurorul Gheorghe Muscalu, drept vicepreședinte.

În total, CSM are 19 membri. Nouă judecători și cinci procurori sunt desemnați prin alegeri organizate de adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Acestora li se adaugă membrii de drept, respectiv ministrul Justiției, procurorul general al României și președintele instanței supreme, precum și doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători și cei cinci procurori.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cum și-a apărut Angela Merkel moștenirea politică?