„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, domnul Petro Poroșenko, la solicitarea acestuia. Principala temă de discuție a fost Legea Educației recent adoptată în Ucraina. Președintele României a exprimat în termeni fermi nemulțumirea față de adoptarea Legii, care produce efecte negative asupra dreptului la educație în limba maternă al persoanelor aparținând minorităților din Ucraina, inclusiv cea română”, transmite Administrația Prezidențială.
Klaus Iohannis a arătat că reprezentanții minorităților naționale din Ucraina și statele vecine cu care acestea sunt înrudite trebuiau consultați înainte de adoptarea legii, mai ales că articolul 7 al acesteia diminuează drepturile minorităților în ce privește asigurarea învățământului în limba maternă. Iohannis i-a solicitat lui Poroșenko ca Ucraina să respecte angajamentele asumate față de România în ce privește stadnardele de respectare a drepturilor minorităților.
„Președintele Ucrainei a arătat că înțelege pe deplin preocupările părții române și a transmis angajamentul ferm al autorităților ucrainene pentru găsirea unei soluții la problemele create de adoptarea legii, astfel încât drepturile persoanelor aparținând minorității române de a învăța în limba lor maternă să nu fie afectate. Președintele ucrainean a asigurat, de asemenea, că Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la Legea Educației, care a fost solicitată recent de partea ucraineană, va fi respectată”, precizează sursa citată.
Totodată, președintele Petro Poroșenko a reiterat invitația adresată lui Klaus Iohannis de a efectua o vizită în Ucraina. „Președintele României a subliniat că această vizită, care trebuia să aibă loc în luna octombrie și care a fost amânată de partea română ca urmare a situației create de adoptarea Legii Educației, va avea loc după remedierea corespunzătoare a problemelor provocate de actul normativ menționat”, mai precizează Administrația Prezidențială.
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privința educației, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea școlilor ruse, ungare și române. Minoritățile naționale vor avea dreptul să studieze la școală doar o serie de materii în limbile native.