Iohannis retrage decorațiile persoanelor cu condamnări penale / Despre moțiunea împotriva lui Cîțu: O golăneală a PSD-ului / Despre alegerile anticipate: Căderea Guvernului Orban, primul pas / Despre pensiile speciale: PSD a exagerat cu ele. Nu susțin eliminarea pensiei speciale la magistrați – VIDEO

Publicat: 10 12. 2019, 16:08
Kluas Iohannis retrimite în Parlament o lege importantă în perioada de criză COVID-19

Președintele Iohannis, despre deficitul bugetar: Concedierile din administrație, o soluție parțială

Klaus Iohannis a declarat, marți, la Palatul Cotroceni, că efectele cheltuielilor prea mari făcute de guvernele PSD în ultimii ani se vor resimți și în viitor. Președintele a precizat că o soluție parțială pentru reducerea deficitului bugetar are în vedere disponibilizări în administrație.

Citiți continuarea…

Iohannis, despre desemnarea unui premier PSD: Nu consider că va mai fi situația în viitorul apropiat

Klaus Iohannis nu consideră că va fi în viitorul apropiat în situația de a desemna un prim-ministru din partea PSD. Președintele a declarat, marți, la Palatul Cotroceni, că Guvernul PNL „face o treabă foarte bună”.

Citiți continuarea…

Iohannis anunță că retrage decorațiile celor care au condamnări penale, inclusiv lui Adrian Năstase

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că a decis să retragă toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale, inclusiv a fostului premier Adrian Năstase, acțiunea urmând să fie finalizată în scurt timp.

„Da și pot să vă spun chiar că am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedura de retragere a ordinelor naționale, am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp, și veți primi prin intermediul departamentului comunicare exact lista decretelor prin care retrag aceste ordine”, a declarat Klaus Iohannis.

El a fost întrebat dacă intenționează să-i retragă decorația fostului premier Adrian Năstase.

 

Iohannis: Moțiunea împotriva lui Cîțu, o golăneală a PSD-ului

Președintele Klaus Iohannis a catalogat, marți, moțiunea simplă împotriva ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, adoptată luni în Senat, ca fiind „o golăneală a PSD-ului” și a acuzat „un grup nemotivat de vesel” l-au jignit pe ministrul de Finanțe.

„În primul rând dați-mi voie să clasific puțin așa numită moțiune simplă din Senat, pe care o consider o golăneală a PSD-ului. Vă spun și de ce consider așa. În primul rând, așa numita moțiune simplă nu îndeplinește criteriile din regulamentul Senatului în ce privește felul în care se întocmește o moțiune simplă. În al doilea rând am putut să observăm, sper, majoritatea, cu indignare, cum fostul ministru al Finanțelor, înconjurat de un grup nemotivat de vesel, de senatori PSD, trecând prin față sau prin spatele celui care dădea un interviu, a considerat că este momentul să jignească pe actualul ministru al Finanțelor într-un mod incalificabil în fața camerelor de luat vederi. Asta îmi confirmă că a fost o golăneală intenționată și nu un derapaj birocratic”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, „pe care l-au ales probabil că să fie cuminte și să nu îi împiedice pe pesediști”, ar fi putut să oprească acest demers „inoportun”.

„Așadar consider că este o ieșire incorectă, inadmisibila pe care a avut-o PSD în Senat, inoportună. De aici însă putem să tragem câteva învățăminte importante. Primul lucru ar fi că pentru PSD, în continuare, tot ce nu este PSD și tot ce nu servește direct pesediștii, nu este bun și trebuie jignit și arătat cu degetul. Este o atitudine pe care am clasificat-o, în campanie, drept nedemocratică, o atitudine de partid nereformat, o atitudine care arată dispreț pentru, chiar instituțiile democratice și un dispreț profund pentru români, trebuie să o spun și de dată această”, a adăugat șeful statului.

Senatorii au adoptat, luni, moțiunea simplă depusă de PSD la adresa ministrului de Finanțe Florin Cîțu.

Moțiunea simplă la adresa lui Florin Cîțu a trecut cu 59 de voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă” și două abțineri.

 

Iohannis: Dacă guvernul Orban pică este primul pas spre anticipate

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că adoptarea unei eventuale moțiuni de cenzură la adresa guvernului Orban este „primul pas” spre declanșarea alegerilor anticipate.

„Cu siguranță. Asta e bine să înțeleagă toată lumea – dacă printr-o angajare a răspunderii guvernul Orban pică, acesta este primul pas spre anticipate, este foarte clar. Că se vor realiza sau nu este o chestiune care se va vedea la momentul respectiv”, a declarat Klaus Iohannis.

El a fost întrebat dacă adoptarea unei eventuale moțiuni de cenzură la adresa guvernului Orban va duce la declanșarea alegerilor anticipate.

Chestionat cu privire la intenția anunțată de PSD de a depune o moțiune de cenzură și dacă asumarea răspunderii Guvernului pe trei legi reprezintă un risc asumat, șeful statului a spus: „În primul rând este dreptul constituțional al grupului PSD să depună moțiune de cenzură”.

„Dar în același timp trebuie să fim conștienți de faptul că acest Guvern minoritar este hotărâtă și dorește să se adopte legislație care este și necesară și oportună și așteptată de români. Și eu sunt convins că se va evalua foarte bine riscul, de exemplu, angajării răspunderii. Dar faptul că PSD-ul vrea să amenințe cu moțiune de cenzură nu sperie pe nimeni”, a mai spus Iohannis.

 

Iohannis, despre pensiile speciale: PSD a exagerat cu ele. Nu susțin eliminarea pensiei speciale la magistrați

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Palatul Cotroceni, că este de acord cu eliminarea pensiilor speciale, dar că unele categorii, precum militarii și magistrații, ar trebui să-și păstreze acest drept.

„Știu că aceasta chestiune se discută și se dezbate în comisia de specialitate și cred că este mai bine să mă exprim după ce se clarifică dumnealor între ei în ce fel de dorește promovarea acestei legislații. Dar da, este clar că trebuie făcut ceva în aceasta zonă, fiindca pur și simplu PSD-ul a exagerat cu aceste pensii speciale. Pe de altă parte este clar că sunt categorii care trebuie să beneficieze de acest tip de pensie, fiindcă au un serviciu foarte special. De exemplu, nu cred că cineva vrea să renunțe la pensiile de serviciu ale militarilor”, a precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, acesta a spus că nu susține eliminarea pensiei speciale nici în cazul magistraților.

„Este un specific aparte. Magistratul are o răspundere enormă, un stres enorm, o încărcare profesională ieșită din comun și acordarea pensiilor speciale pentru magistrați mi se pare o măsură care trebuie menținută”, a afirmat Iohannis.