Klaus Iohannis, la COP28: „România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la COP28, că România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, propunându-şi să reducă până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% faţă de nivelul din 1990.
„Suntem cu toții conștienți de faptul că reducerile actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial nu ating obiectivul Acordului de la Paris. Schimbările climatice, precum și efectele acestora, se intensifică. Ne confruntăm zi de zi cu provocări tot mai mari și mai complexe, dar atenția noastră asupra mediului trebuie să fie menținută.
Trebuie să ne consolidăm ambiția în materie de climă și să accelerăm implementarea angajamentelor climatice deja asumate. România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană și este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice. Ne propunem să ne reducem până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990 și să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică. Până cel târziu în 2050, mixul energetic național al României va fi format în proporție de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară”, a spus Klaus Iohannis, la summit-ul pentru Climă, care are loc în acest weekend în Dubai. (Mai multe detalii aici…)
„Educația privind clima și mediul devine din ce în ce mai importantă în programa școlară din România”
Conform sursei citate, „trebuie să recunoaștem, de asemenea, sinergiile dintre acțiunea climatică, educație și dezvoltarea competențelor verzi. De exemplu, programul REPowerEU aduce la nivel național două miliarde de euro în investiții pentru energie regenerabilă și dezvoltarea competențelor verzi. Marea majoritate a tinerilor din România consideră că acumularea de cunoștințe despre schimbările climatice în școală este esențială pentru implicarea lor în acțiuni climatice. Prin urmare, educația privind clima și mediul devine din ce în ce mai importantă în programa școlară din România”.
Acțiunea în domeniul climei este un pilon important al angajamentului nostru diplomatic cu partenerii regionali și globali, este de părere Klaus Iohannis.
„Educația climatică, protecția biodiversității, sistemele de producție alimentară rezistente la schimbările climatice și generarea de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon se află în centrul diplomației climatice românești. Suntem dornici să avansăm proiecte privind aceste domenii cu parteneri care împărtășesc aceleași valori ca noi.
România este, de asemenea, foarte implicată alături de partenerii săi globali, inclusiv din Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, pentru a facilita formarea și schimbul de experiență în ceea ce privește gestionarea situațiilor de urgență și implementarea sistemelor de alertă timpurie. Aceste domenii sunt din ce în ce mai importante în contextul efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice. Îmi voi încheia intervenția cu un apel la un angajament ambițios și la acțiune pentru planeta noastră și pentru bunăstarea tuturor cetățenilor, generații prezente și viitoare”.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite.