Prima pagină » Știri » Iohannis se va întâlni cu Trump, marți, la ora 21:00. Discuții despre securitatea Mării Negre

Iohannis se va întâlni cu Trump, marți, la ora 21:00. Discuții despre securitatea Mării Negre

Iohannis se va întâlni cu Trump, marți, la ora 21:00. Discuții despre securitatea Mării Negre
Președintele Klaus Iohannis va ajunge, marți, la ora 21:00, ora României, la Casa Albă din Washington, unde va fi întâmpinat de președintele SUA, Donald Trump, informează Administrația Prezidențială. Securitatea Mării Negre este unul dintre subiectele care vor fi abordare de cei doi oficiali.

Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va ajunge la Casa Albă, în Washington, la ora 21:00, ora României, unde va fi așteptat de către președintele SUA, Donald Trump, urmând ca la 21:10 cei doi oficiali să aibă convorbiri oficiale.

Astfel, agenda completă a președintelui României vizează:

„Vizita la Washington D.C., Statele Unite ale Americii
– 21:00 – Sosirea la Casa Albă – Primirea de către Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (ora României)

– Semnarea în Cartea de Onoare (Diplomatic Reception Room)

-21:10 Convorbiri tete-à-tête cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (Biroul Oval) (ora României)

-Convorbiri oficiale (Cabinet Room)”, potrivit anunțului publicat pe site-ul Președinției.

Președintele Klaus Iohannis va discuta cu președintele SUA Donald Trump despre securitatea în zona Mării Negre și totodată despre disponibilitatea României de a găzdui mai mulți militari americani în România. În același timp, România este disponibilă să mai trimită efective militare în Afghanistan.

Securitatea Mării Negre este una dintre subiectele ce vor fi abordate în întâlnirea bilaterală dintre Klaus Iohannis și președintele american Donal Trump. Rusia are o prezență militară în Marea Neagră printr-o importantă bază în Crimeea.

Iohannis va exprima disponibilitatea României de a găzdui un număr mai mare de dispozitive militare ale NATO, prin brigada multinațională sau centrul de comandă care va fi stabilit în regiune.

De asemenea, președintele României va transmite președintelui Trump că România este disponibilă să trimită mai multe trupe în Afghanistan.

Consiliul Suprem de Apărare al Țării a aprobat, la sfârșitul lunii trecute, forțele armate care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului, în anul 2020. Astfel, 3.385 de militari, civili și polițiști din Armată și MAI vor participa la misiuni.

La întâlnire, șeful statului român va reitera chestiuni importante precum parteneriatul strategic, alocarea a 2% din PIB pentru Apărare și relația economică în creștere dintre cele două țări.

Citește și