Iohannis: Situația piețelor financiare din Europa arată că sectorul financiar este la răscruce
Mesajul a fost prezentat de către consilierul prezidențiale pe departamentul politici economice și sociale Cosmin Marinescu, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
„Situația actuală a piețelor financiare din Europa, incluzând asigurările, evidențiază faptul că sectorul financiar se află la o răscruce. Cred cu tărie că o consolidare a rolului piețelor financiare este esențială în contextul schimbărilor din peisajul geopolitic, tehnologic și financiar. Asigurările reprezintă sectorul cel mai familiarizat cu modul în care prevenirea și reducerea riscurilor reprezintă contribuții esențiale la buna funcționare a societății, care se bazează pe asigurări sustenabile, investiții responsabile și piețe reziliente. Când vorbim despre Piața Unică Europeană, este important să avem în vedere și diferențele la nivel de sisteme naționale. Și este esențial să înțelegem modul în care aceste diferențe ar putea genera bariere, dar și oportunități”, a transmis Klaus Iohannis.
Președintele României a mai spus că este esențială existența unui dialog onest între autoritățile de reglementare și în mediul de afaceri înaintea luării unei decizii.
„Sunt un promotor consecvent al convergenței economice europene și al bunei guvernări, ca fundament al dezvoltării economice, stabilității politice și securității. Autoritățile de reglementare, ca și mediul de afaceri, ar trebui să fie pe deplin conștiente de avantajele unui dialog onest, drept condiție esențială în luarea de decizii. Prioritățile privind inovarea s-au schimbat deja. Acum, ele vor continua să evolueze. Provocarea majoră a generației noastre este revoluția digitală. Consider că o perspectivă vizionară asupra viitorului economiei globale vizează nu doar reglementări inteligente și structuri flexibile, ci și instrumente de lucru noi, mai bine adaptate. Statisticile globale ale ultimilor ani au evidențiat creșteri record în domeniul tehnologiilor financiare, atât la nivel de activități, cât și la nivel de investiții. Cu toate acestea, după cum știți, cercetările au demonstrat în mod constant existența unui nivel scăzut de educație financiară, și aceasta nu doar în economiile emergente, ci și în țările cu piețe financiare dezvoltate”, a explicat șeful statului.
Președintele Iohannis și-a exprimat speranța că autoritățile și industria financiară vor sprijini și promova o educație financiară adoptată la o economie de piață modernă.
„Sunt convins că educația financiară este o condiție esențială pentru sustenabilitate și progres, un set de abilități de bază ale vieții de zi cu zi, care trebuie dobândite și dezvoltate de la vârste cât mai fragede. Nu pot decât să sper că atât autoritățile, cât și industria financiară vor sprijini și promova o educație financiară mai bine adaptată la economia de piață modernă. Câteodată nevoia de a avansa rapid vine la pachet cu riscul de a pierde din vedere contextul mai larg. În opinia mea, problematica fragilității piețelor financiare ar trebui să fie un subiect mai vizibil pe agendele publice, cu obiective care să abordeze atât prevenirea acestei fragilități, cât și consolidarea piețelor. Viitorul industriei asigurărilor constă în găsirea echilibrului adecvat între nevoile imediate și o abordare pe termen lung, orientată spre viitor”, a conchis Klaus Iohannis.