Prima pagină » Știri » Iohannis susține „ferm” necesitatea continuării procesului de convergență externă a subvențiilor pentru agricultură

Iohannis susține „ferm” necesitatea continuării procesului de convergență externă a subvențiilor pentru agricultură

Iohannis susține „ferm” necesitatea continuării procesului de convergență externă a subvențiilor pentru agricultură

Reprezentanții Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă au anunțat marți, 11 februarie 2020, că „susțin” și „apreciază” mesajul președintelui Klaus Iohannis privind continuarea convergenței externe a plăților directe pentru agricultură, demers care ar permite reducerea discrepanțelor între fermierii din blocul comunitar.

Referitor la Politica Agricolă Comună (PAC), după întrevederea sa cu președintele Consiliului European, Charles Michel, șeful statului a afirmat că susține „ferm” necesitatea continuării procesului de convergență externă a plăților directe destinate sectorului agrozootehnic.

De asemenea, președintele României a arătat că țara noastră este în favoarea unui mecanism de plafonare a plăților directe pe bază voluntară, nu obligatorie. Și asta pentru a permite adaptarea regulilor la nevoile specifice ale agriculturii românești.

În privința pilonului II al PAC, Iohannis a declarat că pledează pentru o creștere a alocărilor pentru dezvoltare rurală în raport cu propunerea Comisiei Europene (CE).

„Pentru noi sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii. Pe aceste două capitole (n.r. – coeziune și agricultură) sunt foarte hotărât să negociez la sânge, ca să obțin cât mai mulți bani pentru România, dar sunt și anumite condiționalități care pentru noi sunt importante. De exemplu, flexibilitatea între fonduri ar fi foarte importante pentru noi”, a precizat Iohannis la un briefing cu presa care a avut loc la Bruxelles.

Ulterior poziției exprimată de președinte, vocile autorizate ale Clubului Fermierilor Români au afirmat că „susțin” și „apreciază” în mod deosebit mesajul acestuia de negociere strânsă cu privire la convergența externă și la plafonarea voluntară.

„Susținem și apreciem în mod deosebit mesajul Președintelui Klaus Iohannis privind continuarea convergenței externe a plăților directe, care să permită reducerea discrepanțelor între fermieri la nivelul Uniunii Europene, precum și poziția exprimată în numele României în favoarea unui mecanism de plafonare a plăților directe pe bază voluntară, nu obligatorie, pentru a permite adaptarea regulilor PAC la nevoile specifice ale agriculturii românești”, se precizează în documentul de presă al organizației de fermieri.

Fermierii performanți din România contribuie esențial la realizarea obiectivelor PAC

Membrii Clubului consideră că această abordare a plafonării plăților directe pe bază voluntară reprezintă cea mai bună soluție pentru fermierii din România.

Aceasta ar corespunde modelului românesc de agricultură care este competitiv la nivel european, în concordanță cu obiectivele reformei PAC post-2020 și a ambițiilor de mediu formulate de Pactul Ecologic European, dacă se ține cont de specificul național”.

„În contextul dezbaterilor europene privind reforma PAC, Clubul Fermierilor Români și-a exprimat permanent preocuparea privind riscurile la adresa dezvoltării fermelor performante din România și asupra continuării creșterii competitivității acestora, în condițiile unei plafonări obligatorii a plăților directe, coroborat cu creșterea cerințelor de mediu”, se menționează în documentul organizației citate.

Potrivit sursei citate, fermierii performanți din România contribuie esențial la realizarea obiectivelor PAC.

Vorbim aici de asigurarea producției alimentare în ceea ce privește respectarea standardelor înalte de calitate și de siguranță alimentară, asigurarea securității alimentare, respectarea măsurilor de mediu și climă și de bunăstare animală, crearea de valoare adăugată și de locuri de muncă în agricultură și industriile conexe, precum și dezvoltarea structurii socio-economice a zonei rurale.

„Este motivul pentru care Clubul Fermierilor Români consideră că plafonarea subvențiilor directe trebuie să rămână o măsură voluntară, fiecare stat membru urmând să decidă în funcție de specificul modelului național de agricultură”, afirmă membrii Clubului Fermierilor Români.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Obiectivul principal al organizației este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Sursă foto: Presidency.ro