Prima pagină » Știri » Iohannis trage un semnal de alarmă: Zona Mării Negre este un spațiu al tensiunilor, al presiunilor și al riscurilor

Iohannis trage un semnal de alarmă: Zona Mării Negre este un spațiu al tensiunilor, al presiunilor și al riscurilor

Iohannis trage un semnal de alarmă: Zona Mării Negre este un spațiu al tensiunilor, al presiunilor și al riscurilor
Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un mesaj în care a declarat că securitatea în regiunea Mării Negre prezintă o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică, informează Administrația Prezidențială.

„Salut inițiativa continuării cooperării, deja devenite tradiție, dintre Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul» și Universitatea Harvard, din Statele Unite ale Americii, la deschiderea lucrărilor celei de-a VI-a Ediții a programului de formare «Security in the Black Sea Region. Shared challenges, sustainable future», organizat sub înaltul patronaj al Administrației Prezidențiale. Constat că această manifestare își conturează un profil din ce în ce mai bine definit pe palierul think-tank-urilor de referință în zona inițiativelor academice privind securitatea regională și globală”, a transmis Klaus Iohannis, prin intermediul consilierului de stat Constantin Ionescu, potrivit Administrației Prezidențiale.

Președintele consideră că securitatea în regiunea Mării Negre reprezintă o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică, adăugând că regiunea a dobândit o greutate aparte în ecuația de securitate la nivelul internațional.

„Pentru România, ca stat aliat, și pentru NATO în ansamblul său, securitatea în regiunea Mării Negre prezintă o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică. Mai mult, consider că tema programului din acest an – «The New Great Game – Connecting the Black Sea and the Balkans» – este inspirată și de actualitate. Avem nevoie, în continuare, de o abordare pe mai multe niveluri pentru consolidarea relațiilor și a cooperării transfrontaliere dintre statele din regiunea Balcanilor și a Mării Negre, precum și – în mod prioritar – a legăturii transatlantice. Regiunea noastră – frontieră a Organizației Tratatului Nord-Atlantic și a Uniunii Europene și un spațiu de intersectare a unor civilizații, culturi și interese diferite și diverse – a dobândit o greutate aparte în ecuația de securitate la nivel internațional, fiind marcată, de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimii ani, de provocări multiple și tot mai complexe”, arată șeful statului în mesaj.

Președintle Iohannis mai spune că zona Mării Negre este un spațiu al tensiunilor, amintind de războiul hibrid din Ucraina.

„Zona Mării Negre este un spațiu al tensiunilor, al presiunilor, al riscurilor și amenințărilor, precum războiul hibrid din Ucraina, asertivitatea Rusiei, terorismul internațional, conflictele înghețate, criza migrației, agresiunile cibernetice și comunicaționale. Dorim și este necesar ca regiunea Mării Negre și regiunea Balcanilor să rămână un spațiu stabil și predictibil. În viziunea mea, răspunsul nostru la provocările specifice zonei poate fi sintetizat pe două mari direcții: coeziune (în cel mai larg sens) și adaptare (la noile realități ale mediului de securitate)”, arată șeful statului.

Pilonii de bază ai politicii externe și de securitate a României sunt consolidarea profilului țării în NATO și UE și parteneriatul strategic cu SUA, a mai adăugat președintele.

„Consolidarea profilului țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană, precum și a parteneriatului strategic cu SUA constituie pilonii de bază ai politicii externe și de securitate a țării noastre. În același timp, România acționează pentru asumarea unui rol activ și constructiv în regiunea Mării Negre. Astfel, în calitate sa de furnizor regional de securitate, România consideră o prioritate strategică asigurarea stabilității regionale. Din această perspectivă, este necesară intensificarea colaborării regionale, bazată pe respectarea strictă a normelor dreptului internațional, prin dialog politic și soluționare pe cale pașnică a divergențelor.”, mai precizează sursa citată.

Transformarea regiunii se paote face cu investiții majore în educație, mai este de părere șeful statului.

„De asemenea, consider că transformarea acestei regiuni nu va putea fi înfăptuită fără investiții majore în educație, privită ca un proces cuprinzător de conștientizare, adaptare și creștere a rezilienței la toate nivelurile. Cred cu fermitate că asigurarea unui nivel adecvat de cultură de securitate reprezintă cheia gestionării noilor realități și trebuie să constituie o preocupare majoră a tuturor actorilor implicați, de la mediul guvernamental, la simplii cetățeni”, conchide președintele Iohannis.

Foto: Hepta

Citește și