„În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiției de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoștința opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată și înaintată decidenților pentru a dispune măsurile legale”, transmite CSM.
Președintele Klaus Iohannis va lua o decizie privind cererea lui Tudorel Toader de revocare a procurorului șef al DNA.
Secția de procurori susține în avizul negativ că ministrul Tudorel Toader nu invocă punctual și concret, din punct de vedere legal, abaterile pe care le-a săvârșit șefa DNA, multe dintre criticile formulate circumscriindu-se comunicării.
CITEȘTE AICI MOTIVAREA COMPLETĂ
„Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuțiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată. Se observă existența unei enumerări generice a componentelor manageriale, fărtă o individualizare concretă: a resurselor nelegal folosite, a deficiențelor comportametale, a atribuțiilor neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos”, se precizează în document.
Secția pentru procurori a CSM a trimis avizul negativ dat în cazul cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi la Cotroceni.
„În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiției de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoștința opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată și înaintată decidenților pentru a dispune măsurile legale”, transmite CSM.
Ministrul Justiției a declarat, luni, că procurorii din CSM au luat o hotărâre rapidă, „instant”, referindu-se la avizul negativ dat propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, precizând că acum acestora le este greu să motiveze.
„Va merge (la Președinție -n.r.) imediat ca va fi gata (motivarea -n.r.). Procurorii din Secția Consiliului Superior al Magistraturii au luat o hotărâre instant, așa, o rapidă, în câteva minute. În realitate, cred că au fost mai puțin de 10 minute că eram acolo. Eu am făcut afirmațiile pe care le-am făcut și pe care mi le mențin. Acum, vă dați seama că le este greu ca să motiveze contra evidenței”, a declara Tudorel Toader, la ministerul Justiției, pentru Antena 3.
Pe 27 februarie, Secția pentru Procurori a CSM a dat aviz negativ pentru revocarea lui Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, avizul fiind unul consultativ.
În fața secției de procurori al CSM, Tudorel Toader a reluat prezentarea raportului pe baza căruia a cerut revocarea șefei DNA, admițând că s-au făcut și lucruri bune în cadrul Direcției, însă acestea nu le justifică pe „cele rele”. Înainte de a asculta pledoaria lui Kovesi, ministrul Justiției a anticipat un aviz negativ al CSM în privința cererii de revocare, comentând însă că, până la urmă, adevărul va ieși la iveală.
„Rezultatul e previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituție. Nu e problemă…Pot să vă spun si rezultatul (…) Eu mi-am făcut datoria ca ministru, nu neg lucrurile bune care s-au făcut. Dar alea bune nu le justifică pe cele rele. Luând în considerare lucrurile bune, datoria mea este să scot la suprafață aceste lucruri și să le spunem public. Eu mi-am îndeplinit datoria pe care o prevede legea.”, a comentat Toader, insistând că este nevoie de o nouă abordare la DNA.
Șefa DNA a susținut că motivele invocate de ministrul Justiției pentru revocarea sa „sunt nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice, iar unele sunt simple susțineri care nu confirmă nimic din realitate”. Ea i-a reproșat lui Toader că-i impută că nu a prevăzut ce decizii ar putea lua Curtea Constituționă în privința unor spețe concrete și a insistat că nu a contestat autoritatea Curții sau hotărârile acesteia.
Mai mult, acuzată că a arogat DNA competențe pe care nu le avea, Kovesi a susținut că, de fapt, Tudorel Toader este cel care și-a depășit competența, iar acest lucru a fost sancționat de CSM.
„Declarațiile pe care ministrul Justiției referitor la acest dosar cunoscut publicului (dosarul Belina – n.r.), în 26 septembrie am sesizat CSM și am considerat că, prin declarațiile prin care ministrul Justiției le-a făcut, a fost în măsură să afecteze independența sistemului judiciar. CSM a decis că tocmai ministrul Justiției este cel care și-a depăsit competența. Este vorba despre decizia numarul 172 din 2017”, a declarat procurorul-șef DNA.
Laura Codruța Kovesi a răspuns și acuzațiilor de dezinformare, susținând că interviurile și ieșirile sale publice nu au avut nicio legătură cu reacțiile unor oficiali europeni sau ambasadori.
„Nu există nicio dispoziție legală să interzică unui procuror să se exprime privind dispozițiile legale, dacă ar fi așa ar trebui sa desființăm toate revistele de specialitate (…) Nu știu care sunt afirmațiile de o gravitate fără precedent (n.r.: care să afecteze imaginea României în plan extern), probabil criterii obiective, măsurători, dar faptul că dumnealui a oferit explicații în fața partenerilor externi, nu văd care este legătura între interviuri și oficiali care au pornit discuții despre modificările legsilative, când mii de judecători și procurori și-au exprimat opinii critice la proiectul de lege. Este absolut subiectiv să susții că nouă ambasadori care s-au prezentat la ministerul Justiției au făcut acest lucru pentru că procurorul șef al DNA s-a exprimat”, a mai spus Kovesi.
Șefa DNA a insistat că procurorii din Direcție nu falsifică probe, iar în privința prescrierii unor fapte a reluat explicația conform căreia termenele au fost calculate pe alte coordonate.
Toader: Categoric, nu mă convingeți
„Discursul dvs poate fi seducător, dacă îl faceți în fața celor care nu se pricep deloc. Categoric nu mă convingeți”, a replicat ministrul Justiției. Toader a comentat că, indiferent de decizia CSM și a președintelui, dezbaterea pe tema managementului de la DNA va continua, iar „adevărul va ieși la suprafață”.
„Pe mine nu m-a convins nimic din contra-argumentele dvs. Sigur vor judeca românii, convingerea mea este că adevărul iese la suprafață”, a spus el.