Iohannis, validat ca președinte de CCR: „Românii au spus foarte clar: stop și de la capăt”. Băsescu: „Las moștenire o țară care are opțiuni de dreapta”

Publicat: 21 11. 2014, 15:44

Curtea Constituțională a adoptat, în unanimitate, două hotărâri, una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidențiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii în funcția de președinte a lui Klaus Iohannis.

UPDATE 12:17 Traian Băsescu: „Uneori trebuie să te forțezi la limita Constituției ca să poți progresa. Nu am nicio reținere să spun, instituțiile care au ținut de președintele României au făcut pași înainte, dar avem foarte multe instituții care încă nu sunt reformate. Domnule președinte ales, nu vă va fi ușor. Urmează o perioadă de tranziție. N-aș fi vrut ca la sfârșitul mandatului meu stânga să domine toate instituțiile. Las moștenire o țară care are opțiuni de dreapta”.

UPDATE 12:15 Traian Băsescu: „Pentru mine este un moment foarte important, este finalizarea a zece ani de mandat. Vă doresc ca după primul mandat să nu fiți în banca din stânga, ci tot în cea din dreapta și fără vechiul președinte în stânga. Cine crede că într-un singur mandat se pot rezolva, se înșală. Este misiunea fundamentală a președintele ca utilizând de toate instrumentele să facă să se meargă înainte pe drumul fixat. Am satisfacția că las o țară cu opțiuni clare, parteneriatul cu SUA, prezența în UE și NATO și credibilitatea dobândita în NATO”.

UPDATE 12:11Klaus Iohannis: „Cred că președintele României, prin viziunea cu care vine, trebuie să inspire națiunea română, iar prin comportamentul public să devină un etalon al societății române”

 

UPDATE 12:10 Klaus Iohannis: „Domnule președinte al României, domnule președinte al CCR, onorați jduecători, onorați membri ai BEC, domnule Blaga, stimați colegi din noul PNL, mulțumesc dumneavoastră, CCR, pentru celeritatea jduecării acestei spețe improtante nu numai pentru mine, ci și pentru România. Mulțumesc BEC pentru gestionarea procesului electoral. Mulțumesc tuturopr cetățenilor României care au votat pe 2 și 16 noiembrie și, în mod deosebit, celor care m-au votat pe mine. A fost un vot puternic și foarte clar. L-am înțeles. Este un moment festiv, dar vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la revoluție, se încheie o etapă. Iată, românii, prin votul lor, au spus foarte clar. Stop și de la capăt. Viziunea mea s-a împletit în mod fericit cu așteptările lor. Privesc cu toată răspunderea drumul greu care ne așteaptă, la capătul căruia se află România prosperă și puternică. Le spun românilor că se poate construi o Românie prosperă și puternică. Nu se poate peste noapte, vom construi România lucrului bine făcut în timp și pas cu pas”.

UPDATE 12:05 Klaus Iohannis a fost validat de CCR drept președintele ales al României.

UPDATE 12:00 Ceremonia a început la ora 12:00, așa cum era programat. Klaus Iohannis a venit însoțit de mai mulți lideri PNL și PDL, printre care Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Eduard Hellvig, Teodor Atanasiu și Marian Petrache.

Conform Legii 370/2004 pentru alegerea președintelui României, actul de validare a rezultatului alegerilor se întocmește în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituțională, unul se prezintă Parlamentului, pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituție, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Traian Băsescu participă, la ora 12.00, la ședința de validare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României de către plenul Curții Constituționale.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidențialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câștigător al scrutinului.

Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a îndeplinit condițiile art. 81 din Constituție. Articolul menționat se referă la „alegerea Președintelui” și prevede, la alineatul (3), că „în cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit majoritatea (în primul tur de scrutin – n.r.), se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi”.

Klaus Iohannis a obținut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la secția de votare în a cărei rază teritorială domiciliază, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobilă.

Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule.

Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente a fost de 18.280.994.