Prima pagină » Știri » Iohannis: Voi merge în Piață, nu voi anunța nici ora, nici ziua. Cine este societatea civilă chemată la consultările de la Cotroceni

Iohannis: Voi merge în Piață, nu voi anunța nici ora, nici ziua. Cine este societatea civilă chemată la consultările de la Cotroceni

Cele cinci organizații neguvernamentale care i-au transmis joi o scrisoare deschisă președintelui Iohannis, jurnalistul Liviu Mihaiu, dar și Claudia Postelnicescu, reprezentantă a mișcării Inițiativa România, vor merge la consultările de la Cotroceni cu soccietatea civilă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că va merge în Piață, dar nu va anunța nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuțiile cu oamenii din stradă un eveniment media.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la finalul consultărilor cu reprezentanții societății civile, că a fost invitat să meargă în piață. „Le-am promis că voi merge, dar nu voi anunța nici ora, nici ziua pentru că nu vreau să fac din asta un eveniment media” a declarat șeful statului.

El a mai spus că vrea să vadă ce spun oamenii simpli și ce așteptări au de la președinte.

Cinci organizații neguvernamentale care i-au transmis joi o scrisoare deschisă președintelui Iohannis, jurnalistul Liviu Mihaiu, dar și Claudia Postelnicescu, reprezentantă a mișcării Inițiativa România, au mers la consultările de la Cotroceni cu soccietatea civilă.

Reprezentanții societății civile chemați la consultări cu președintele Klaus Iohannis au fost: Sorin Ioniță (Expert Forum), Elena Calistru (Funky Citizens), Nicușor Dan (Asociația Salvați Bucureștiul), Mihai Dragoș (Consiliul Tineretului din România), Ionuț Sibian (Fundația pentru dezvoltarea societății civile), Cristina Guseth (Freedom House), Liviu Mihaiu (Salvați Dunărea și Delta), Ema Stoica (studentă Facultatea de Jurnalism), Adrian Despot (cântăreț), Tudor Benga (Okian), Alexandru Bindar (Uniunea Studenților din România), Cătălin Drulă (Asociația Pro Infrastructura), Edmond Niculușcă (Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate), Horia Oniță (Consiliul Național al Elevilor), Claudia Postelnicescu (Inițiativa România), Ștefan Dărăbuș (HHC România), Andrei Cornea (GDS), Clara Matei (Asociația Medicilor Rezidenți din România).

În fața Palatului Cotroceni s-au adunat mai multe persoane, nemulțumite de faptul că nu au fost și ele invitate la consultările cu societatea civilă. Pe adresa de email a Președinției, unde Iohannis a cerut să îi fie trimise nume cu reprezentanți pentru consultări, au venit până ieri la miezul nopții peste 5.500 de mesaje.

Foto: Vlad Ursulean.

UPDATE 16:04 Klaus Iohannis: La consultările cu partidele, nu a venit nimeni cu un nume de premier, cu idei fixe. O singură rundă de consultări nu este suficientă. Nu e suficient un nume. Ceea ce vrem să facem e să ne înțelegem asupra unei abordări. Sunt multe variante: alegeri anticipate, prim ministru politic, varianta unui tehnocrat. Tot felul de variante în discuții. Concluzia mea e că majoritatea liderilor politici sunt dispuși să discute de alegeri anticipate, guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu e dispus să discute de un guvern politic. Aceste concluzii sunt foarte importante. Indiferent în ce variante vom merge mai departe, algeri anticipate sau guvern tehnocrat trebuie să ne înțelegem pentru ce vom face în perioada următoare. Voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare.

UPDATE 16:03 Klaus Iohannis: Am primit multiple invitații de a merge în Piață. Voi merge, nu voi anunța ora și când. Voi merge să vorbesc cu oamenii simpli.

UPDATE 16:01 Klaus Iohannis: Ultimii participanți i-am avut la consultări destul de ample. Ultima întâlnire a fost foarte bună. Oamenii au venit cu idei foarte bune. Voi prelua bună parte din aceste idei și le voi duce spre partide. A fost evident în dicuția cu societatea civilă că așteprările sunt multiple. În această etapă putem să constatăm că este nevoie de o schimbare complexă în politica românească .

UPDATE 15:55 Președintele Klaus Iohannis va veni în piață, la invitația reprezentanților societății civile, a anunțat Sorin Ioniță, de la Expert Forum, după consultările cu șeful statului. Sorin Ioniță a spus că nu se știe încă când va veni șeful statului să discute cu manifestanții.

UPDATE 15:48 Liviu Mihaiu a declarat că președintele Klaus Iohannis le-a transmis că va merge în Piața Universității.

UPDATE Klaus Iohannis urmează să facă declarații de presă la Palatul Cotroceni, în jurul orei 15.00, pentru a prezenta concluziile consultărilor care au avut loc în aceste zile cu partidele parlamentare și cu reprezentanții societății civile, respectiv organizații neguvernamentale și protestatari.

„Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanșator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mișcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mișcarea cu care avem acum de a face este considerabil mai mult decât o schimbare de Guvern. Este o schimbare de paradigmă”, a spus Iohannis, după ce i-a primit la Cotroceni pe membrii delegației.

Cele cinci organizații neguvernamentale care i-au transmis președintelui Klaus Iohannis o listă de revendicări vor participa la consultările președintelui Klaus Iohannis cu societatea civilă, programate pentru vineri, ora 13.30. Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de Sorin Ioniță. Este vorba despre ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) și Asociația Pro Infrastructura. Cele cinci organizații cer desemnarea unui premier credibil, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și a șefilor CJ prin vot direct, întărirea DNA, revocarea Avocatului Poporului și dizolvarea comisiilor SRI și SIE.

Aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție și întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI, se mai numără printre revendicările celor cinci organizații.

Și realizatorul de radio și televiziune Liviu Mihaiu a anunțat, pe contul său de Facebook, că a fost sunat de la Cotroceni de către consilierul Andrei Muraru, precizând că se va duce la consultările cu Klaus Iohannis pentru a-i reprezenta „pe cei care se simt nereprezentați”, deoarece i-au cerut acest lucru mai mulți oameni zilele trecute.

„Reprezint un mediu foarte ostracizat: societatea civilă organizată profesional și presa. două domenii față de care Statul s-a comportat subversiv și ostil, făcând tot posibilul să le ocupe. Reprezint mai degrabă Piața Universității 1990, loc în care am manifestat importiva sistemului așa cum fac cei de azi, copiii celor care au luptat la Revoluție și au fost alergați pe străzi la Mineriade”, a scris Liviu Mihaiu.

El a precizat că a fost prezent în 1989, cu arma-n mână la Revoluție și știe exact cine a deturnat-o din mâinile cetățenilor transformând România într-un stat captiv.

„Am 25 de ani de jurnalism în care am scris mii de pagini de anchete despre corupția politico-adminitrativă. N-aș vrea ca azi la Cotroceni să fie numai uniformele societății «civile» de casă a sistemului, cei care au militat pentru introducerea legilor Big Brother. Mi-au cerut-o mai mulți oameni zilele trecute și mă duc să-i reprezint pe cei care se simt nereprezentați. Amin”, a mai scris Liviu Mihaiu.

Nicușor Dan a anunțat, la rândul său, pe Facebook, că, în urma centralizării celor 5000 de propuneri primite la Cotroceni, a fost invitat să participe la consultări.

El precizează că este tentat să meargă (fără a se erija prin asta în reprezentant al manifestanților), cerându-le prietenilor săi de pe Facebook opinia atât asupra participării, cât și asupra revendicărilor.

„Această consultare nu trebuie să fie despre alegerea unui prim ministru, ci despre un acord politic național pe câteva subiecte cheie. Pentru asta, este necesară o nouă rundă de consultări cu societatea civilă, anunțată cu câteva zile înainte”, spune Nicușor Dan.

El precizează că este interesat să ceară, la negocierile de la Cotroceni: „modificarea sistemului electoral prin eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru funcționarea partidelor locale; alegerea primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi de scrutin; implementarea sistemului electronic pentru monitorizarea votului multiplu; acord politic național pentru siguranța clădirilor; instituirea unui sistem electronic centralizat pentru dezbaterea publică a tuturor actelor normative emise de toate autoritățile publice; instituirea unui sistem electronic centralizat pentru transparentizarea cheltuielilor publice ale tuturor autorităților publice (facturi, contracte, bugete) în conexiune cu un SEAP reformat; publicarea online a tuturor hotărârilor judecătorești și acces online la propriul dosar; constituirea la Cotroceni a unor comisii mixte guvern – societate civilă pe domenii de specialitate, cu întâlniri periodice; demiterea Avocatului Poporului și numirea unui Avocat al Poporului recunoscut de societatea civilă; demiterea CNA și numirea unei CNA recunoscută de societatea civilă”.

De asemenea, la discuțiile cu societatea civilă ar urma să fie prezentă și Claudia Postelnicescu, reprezentantă a Inițiativei România, o mișcare civică ce s-a format în urma protestelor care au avut loc în București, în aceste zile. Printre revendicăile acestei mișcări figurează demisia întregului consiliu local de la sectorul 4.

 

Citește și