Ion Ariton este inculpat în dosarul Gala Bute și a fost pus sub control judiciar – UPDATE
UPDATE: Procurorii DNA l-au anunțat pe senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei, că este inculpat în dosarul „Gala Bute” și că are interdicție să părăsească țara, au declarat marți, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, Ion Ariton este inculpat pentru participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, fapte pentru care s-a cerut aviz de la Senat pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Economiei.
Printre măsurile preventive luate în cadrul controlului judiciar dispus în cazul lui Ion Ariton este și interdicția de a părăsi țara, au precizat sursele citate.
Senatorul PSD Ion Ariton a declarat, la ieșirea de la DNA, că sponsorizările făcute de companii de stat către Federația Română de Box, pentru Gala Bute, au fost trecute prin consiliile de administrație și nu s-au făcut la cererea lui.
Întrebat ce a discutat cu procurorii, Ion Ariton a spus că a fost „ca la o anchetă”.
„Așa cum am declarat de prima dată, companiile au făcut sponsorizări către Federația Română de Box, iar acele sponsorizări au fost trecute prin consilii de administrație”, a adăugat senatorul PSD.
Întrebat dacă acest lucru s-a întâmplat la cererea lui, Ariton a spus că nu el a solicitat să fie făcute sponsorizări pentru Gala Bute.
Ion Ariton a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă a acționat la solicitarea fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea.
Ariton este acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.
Ion Ariton a ajuns la Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu puțin timp înainte de ora 10.00 și la intrare nu a făcut nicio declarație.
Fostul ministru al Economiei a fost citat să se prezinte marți la DNA, după ce Senatul a avizat, în 12 februarie, începerea urmăririi penale a senatorului PSD, în dosarul „Gala Bute”.
Ariton este acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.
DNA vrea să înceapă urmărirea penală în cazul fostului ministru al Economiei Ion Ariton pentru participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.
„În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanții a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA și Societatea Națională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaționale de box profesionist organizată la București la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute”, potrivit DNA.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, a fost dusă luni din arest la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoștință că are calitatea de suspect în dosarul „Gala Bute” și i-au prezentat acuzațiile.
Elena Udrea este în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reținută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată pentru 30 de zile prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul „Microsoft”. Decizia a fost contestată de Elena Udrea și s-a judecat marți la ICCJ, care va hotărî dacă aceasta rămâne în arest sau va fi pusă în libertate.
Direcția Națională Anticorupție a cerut luni un nou aviz de la Camera Deputaților pentru urmărirea penală și arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mită, în dosarul „Gala Bute”, privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului cu mai multe firme.
În această cauză, Camera Deputaților a încuviințat, în 9 februarie, urmărirea penală și arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită.
DNA a precizat că, ulterior, au apărut noi elemente „ce au conturat suspiciunea săvârșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaților”.
În dosarul „Gala Bute” sunt arestați preventiv fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja și primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță. Fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetați în arest la domiciliu.
În același dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, și Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana a Elenei Udrea.
De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obținut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute.