Prima pagină » Actualitate » Marele actor Ion Caramitru a fost înmormântat, vineri, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu (VIDEO&GALERIE FOTO)

Marele actor Ion Caramitru a fost înmormântat, vineri, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu (VIDEO&GALERIE FOTO)

Actorul Ion Caramitru va fi înmormântat, astăzi, pe Aleea Actorilor a Cimitirului Bellu. Cortegiul cu trupul neînsuflețit al marelui actor s-a oprit, în jurul orei 12:00, în fața Teatrului Național ”I. L. Caragiale”. Zeci de oameni s-au strâns la căpătâiul marelui actor, pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Update – 13:42 – Ceremonia de înmormântarea a marelui actor lui a luat sfârșit. Peste 100 de persoane au aplaudat minute în șir. Garda de onoare a interpretat marșul funerar.

Update – 12: 55 -Cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Bellu.  Ion Caramitru va avea parte de o înmormântare cu onoruri militare.

Update – 12:35 – Cortegiul funerar s-a oprit în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, unde marele actor a fost aplaudat timp de aproximativ zece minute.

Update 10:50 – A început slujba la Biserica Visarion

La Biserica din centrul Capitalei și-au făcut apariția actorul Mihai Constantin, Ștefan Bănică Jr., dar și preşedintele UDMR, Kelemen Hunor .

Ștefan Bănică Jr. și actorul Mihai Constantin, la înmormântarea lui Ion Caramitru. Biserica Visarion, 10 septembrie 2021. Foto: GÂNDUL.RO

Update – Trupul marelui artist a fost depus vineri dimineața la biserica Sfântul Visarion,

La slujba oficiată în biserică participă doar membri ai familiei și apropiați ai artistului. La biserica Sfântul Visarion va veni și Majestatea Sa Margareta, custodele coroanei.

Aici va avea loc slujba de înmormântare, apoi maestrul va fi înmormântat la Cimitirul Bellu.

Înmormântarea a fost amânată până astăzi, pentru ca sora actorului să poată ajunge din străinătate.

La Cimitirul Bellu au fost aduse cu mașina mai multe coroane funerare care au fost depuse, inițial, la Teatrul Național București, de cei care au vrut să-i aduc un ultim omagiu actorului Ion Caramitru.

Teatrul Naţional din Timişoara propune şi susţine ca ziua în care a murit actorul şi regizorul Ion Caramitru, 5 septembrie, să fie declarată zi de doliu naţional

Știre inițială

În foaierul Sălii Mari a TNB a fost amenajat și un spațiu în care se pot depune coroane, flori și se poate păstra un moment de reculegere. Respectând dorința familiei actorului, sicriul cu trupul neînsuflețit nu a fost depus în foaierul TNB, ci la Biserica Visarion din București.

Vineri, 10 septembrie 2021, în jurul orei 12.00, în drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul cu trupul neînsuflețit al celui care a fost ION CARAMITRU se va opri în fața Teatrului Național ”I. L. Caragiale”, căruia i-a dedicat ultimii săi 16 ani de viață, pentru a ne lua rămas bun de la el și a-i aduce, ca omagiu, aplauzele noastre”, a anunțat, joi, TNB.

Teatrul Naţional din Bucureşti a deschis marți o carte de condoleanţe pentru cei care vor să îi lase un ultim semn de preţuire lui Ion Caramitru, unde sute de români i-au transmis un ultim gând și i-au mulțumit pentru averea culturală pe care a lăsat-o în urmă.

Celebrul actor a fost internat în urmă cu mai bine de o lună după ce a acuzat o stare febrilă. El trebuia să participe la Festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași, însă nu a putut să meargă din cauza stării de sănătate.

Surse medicale au declarat, pentru Gândul, că s-au încercat toate tratamentele posibile, dar, din păcate marele actor a intrat în insuficiență multiplă de organe.

Viața și activitatea lui Ion Caramitru

Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni – mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă.

A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii.

Caramitru era preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990 şi director al Teatrului Naţional Bucureşti.

În cariera sa, el a interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.


Citește și: „Ne-a spus că vrea să fie înmormântat cu această insignă”. Mărturii emoționante despre Ion Caramitru

Citește și VIDEO| Un ultim omagiu la Teatrul Național, la despărțirea de Ion Caramitru: „Vocea lui mi s-a întipărit adânc în memorie”