Prima pagină » Știri » Ion Iliescu, reacție la scandalul ÎNCHISORII CIA din România: „Nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României”

Ion Iliescu, reacție la scandalul ÎNCHISORII CIA din România: „Nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României”

Ion Iliescu, reacție la scandalul ÎNCHISORII CIA din România: „Nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României
„Nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României", scrie Ion Iliescu pe blogul său, acuzând că afirmațiile făcute pentru publicația germană îi sunt deformate în România.

Ion Iliescu respinge interpretările afirmațiilor sale făcute pentru publicația germană Der Spiegel, în care recunoștea că a aprobat, în 2002-2003, „un sediu” pentru CIA în România, spunând că acest lucru nu înseamnă că a aprobat o închisoare secretă a CIA pe teritoriul României. Cu toate acestea, acest lucru a fost confirmat tot pentru Der Spiegel de Ioan Talpeș, consilierul pe siguranță națională al lui Iliescu la vremea respectivă și omul care s-a ocupat de detaliile acestei operațiuni privind „sediul” pentru CIA, după cum chiar Iliescu a recunoscut.

„Vreau să fiu cât se poate de clar: nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, închisoare în care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar că, dacă aș fi știut ce destinație are facilitatea solicitată de partea americană, aș fi luat, cu siguranță, o altă decizie„, scrie Ion Iliescu pe blogul personal.

Ion Iliescu afirmă că a aprobat „un sediu pentru reprezentanța CIA în România”.

Dacă în facilitățile CIA din România, din acei ani, s-au petrecut încălcări ale regulilor, este datoria părții americane să spună acest lucru, și să procedeze în consecință. România nu poate să nu-și asume faptul că a acceptat o cerere a CIA. Dar de aici până a spune că știam ce se întâmplă acolo, că știam despre eventualele acte de tortură și de cruzime, este drum lung. Eu refuz să merg pe acest drum”, se apără Ion Iliescu.

„Resping cu toată hotărârea interpretarea acestui gest – firesc între parteneri și aliați – drept o formă de a „mitui” partea americană, pentru ca România să fie primită în NATO. Aprobarea a fost dată, din câte știu, DUPĂ ce la Praga, la summitul NATO, în noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii țării noastre în Alianța Nord-Atlantică„, mai scrie Iliescu.

„Cooperarea pe multiple planuri între București și Washington s-a accentuat și consolidat în ultimii 15 ani, lucru recunoscut-și continuat-de președinții și guvernele care s-au succedat de atunci la conducerea României. Ne-am asumat niște angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Băsescu sau ale noului președinte, Klaus Iohannis. Sunt ale României, sunt în logica servirii intereselor României. Revin și spun: pentru toate există un cost. SUA și-au asumat lupta împotriva terorismului. Această luptă a avut și are niște costuri, umane și materiale. Costuri pe care le-am cunoscut și noi, în angajamentul nostru în Irak și Afganistan. Nu trebuia să ni le asumăm? Nu trebuia să respectăm regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?”, scrie Iliescu.

Fostul președinte respinge de asemenea acuzația care i s-a adus (nu precizează de cine și unde – n.r.), că ar face „jocul rușilor” prin aceste afirmații privind închisoarea CIA.

Este ridicolă și mai ales degradantă pentru România, periculoasă pentru interesele ei, afirmația că declarația mea face „jocul rușilor”. După aceeași logică, raportul prezentat la începutul anului în Congresul SUA, raport extrem de critic față de CIA și de tehnicile sale de interogare, face, la rândul lui, jocul rușilor. Vi se pare că se poate spune așa ceva, fără a cădea în ridicol?„, scrie Ion Iliescu.

„Dacă ceva face jocul adversarilor României, acel ceva este suma dezbinărilor noastre, abordărilor politicianiste, tratarea conflictuală a tuturor subiectelor”, își încheie Ion Iliescu postarea.

Citește și