Ion Jinga: Doar 24 de români au sosit în Marea Britanie după anularea restricțiilor
Potrivit publicației, ambasadorul a subliniat că previziunile referitoare la un „aflux” după anularea restricțiilor nu s-au împlinit. De asemenea, diplomatul afirmă că zece companii au contactat Ambasada României la Londra în vederea angajării unor români, fiind redirecționate spre Jobcentre.
Agenția britanică pentru control la frontieră nu a publicat date cu privire la numărul românilor și bulgarilor care au venit în țară de la Anul Noul încoace, precizează publicația.
Însă autoritățile din Olanda au publicat date potrivit cărora 21 de români și 15 bulgari au sosit în țară în ultimele două săptămâni, iar Jinga a declarat că datele sunt similare în Marea Britanie.
„Nu văd niciun motiv ca Olanda să fie mai puțin atractivă ca Marea Britanie, apropierea ei geografică pledând în favoarea olandezilor. Ceea ce știm este că la bordul unei curse aeriene care a aterizat la Luton pe 1 ianuarie, (se aflau) doar doi români au beneficiat de avantajul anulării restricțiilor în Marea Britanie”, a declarat el pentru The Daily Telegraph, citat de Mail.
„Companiile britanice oferă în prezent 5.000 de posturi românilor, pentru a acoperi deficiențe de personal înalt calificat pe piața muncii”, a mai spus ambasadorul.
„România depune eforturi puternice pentru a-i opri pe români să plece din țară în alte state UE, pentru a-și păstra economia stabilă”, comentează The Daily Mail, care subliniază că „tentația obținerii unor salarii mai mari în alte țări este greu de învins, după anularea restricțiilor” pe piața muncii din UE.
Declarațiile ambasadorului român apar în contextul în care fostul cancelar conservator Kenneth Clarke a respins acuzații potrivit cărora UE este de vină pentru niveluri „nesustenabile” ale migrării.
Clarke, emisar special pentru Comerț în cadrul Guvernului britanic, a declarat că crede că „nu este adevărat că UE este de vină pentru valuri inacceptabile de migrație”. „Ideea că poți să porți o dezbatere fundamentală care să oprească cumva toți acești străini să vină aici este mai degrabă tipică escapismului naționalist de dreapta”, a apreciat el.
Afirmațiile sale au provocat o polemică cu ministrul de Externe William Hague, care a insistat asupra faptului că anularea unor restricții impuse celor care vin din state membre UE a declanșat o „migrație la scară largă” și a fost o „greșeală”.
Însă comisarul european pentru Afaceri Sociale László Andor a sugerat că dezbaterea britanicilor cu privire la migrarea românilor și britanicilor este „emoționali și eronată”, îndemnându-i pe britanici „să acorde mai multă atenție faptelor”, în contextul în care nu există niciun „aflux” de imigranți români și bulgari.