Ionel Haiduc, despre decizia CNCD: Studiile publicate nu sunt documente oficiale ale Academiei
Președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că studiile sancționate cu avertisment de către CNCD nu sunt documente oficiale ale Academiei, Centrul European de Studii în Probleme Etnice fiind responsabil pentru publicarea acestora.
„Centrul European de Studii în Probleme Etnice este unul dintre institutele noastre. Studiile sunt ale intituției, nu ale Academiei Române. (…) Ele nu sunt documente oficiale ale Academiei Române. Fiecare este responsabil pentru ceea ce publică”, a declarat academicianul Ionel Haiduc.
Totodată, Haiduc a spus că studiile au fost publicate fără „binecuvântarea Academiei”, precizând că materialele nu sunt semnate de instituția pe care o conduce.
Academia Română a fost sancționată cu avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma publicării a două studii în care se fac referiri discriminatorii la minoritatea maghiară.
În noiembrie 2010, Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române a dat publicității Raportul pe marginea proiectului Legii Educației Naționale privind situația minorităților din perspectiva egalității de șanse. În februarie – martie 2012, același centru a dat publicității studiul „Slăbirea comunității românești din Harghita – Covasna”.
Ambele studii sunt coordonate de directorul CESPE, Radu Baltasiu, și au stârnit controverse în rândul cercetătorilor, dintre care unii nu au fost de acord cu abordările și terminologia propuse, nici din punct de vedere al conținutului științific, nici din cel al protecției drepturilor minorităților, potrivit cercetătorului Cristian Gojinescu, care a sesizat CNCD.
Cercetătorul a arătat că ambele studii se găsesc pe diferite site-uri, ceea ce face ca, indiferent de data la care au fost date publicității, să fie în continuare formatoare de opinie. De asemenea, acestuia i se pare foarte grav faptul că aceste studii sunt redactate în numele unei instituții publice, respectiv centrul din subordinea Academiei Române, în contextul eforturilor statului român de a combate orice formă de discriminare.
Astfel, Cristian Gojinescu a înaintat o petiție la CNCD în care a susținut că cele două studii conțin afirmații și o terminologie discriminatorii pe criterii etnice, în special în privința drepturilor minorităților naționale de a-și prezenta identitatea etno-culturală și de a utiliza limba maternă.
Colegiul director al CNCD a constatat, cu cinci voturi pentru și unul împotrivă, că afirmațiile „Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influențarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea «reproducerii etnice maghiare». Din acest punct de vedere, familiile mixte, în special acelea unde «femeile maghiare nasc copii români» primesc o atenție specială”, din cel de-al doilea studiu, încalcă prevederile Ordonanței 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.
Conform actului normativ, constituie contravenție, dacă fapta nu intră sub incideța legii penale, „orice comportament manifestat în public, având caracter de propaganda naționalist șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială (…)”.
CNCD a decis, pe 10 iulie, sancționarea centrului Academiei Române cu avertisment, recomandându-i totodată ca pe viitor să elimine terminologia care încalcă demnitatea persoanelor de origine maghiară.