„Dacă ținem problema sub preș ne vom trezi cu o decizie pilot care ne va condamna. Sunt aproximativ 28.000 de deținuți pentru care nu se respectă condițiile minimale de viața. Asta înseamnă o penalizare de 80 de milioane de euro pe an (…) Noi trebuie să demonstrăm la CEDO că putem face ceva. Simpla amendă care va fi luată din banii românilor nu va rezolva problema (…) Violatorii și criminalii sunt excluși. Ultima lege a grațierii a fost dată în 2002. Nu e o soluție minune, trebuie să venim și cu alte legi”, a declarat ministrul Justiției, la Antena 3.
Florin Iordache s-a arătat nemulțumit de condițiile din închisori, arătând în același timp că proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea va fi îmbunătățit și că aceasta este acum singura soluție pentru ca România să nu plătească amenda uriașă din partea organismelor internaționale.
„Am văzut oameni cu fața tumefiată de mușcături de căpușe. Oamenii ăia nu sunt condamnați la moarte. Deci când vezi oameni și gândaci care trec peste ei…pentru că într-o cameră de 4 pe 4 stau 20 oameni. Oamenii ăștia stau sub un metru pentru fiecare om (…) Proiectul pe care noi l-am înaintat va fi îmbunătățit. Dar a-l respinge și a spune că România nu e pregătită, să ne dea altcineva o soluție pentru a nu plăti din aprilie 80 de milioane de euro”, a explicat Florin Iordache.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că accesul jurnaliștilor va fi permis la dezbaterea de luni pe proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale, nefiind însă spațiu și pentru camerele de luat vederi. Peste 200 de persoane s-au înscris până vineri la consultarea de luni organizată de Ministerul Justiției pe proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea codurilor.