IPJ Teleorman avertizează: ,,Atenție la petarde! Vă pot răni sau chiar lăsa invalizi’’
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Teleorman îi avertizează, luni, pe cetățeni să prevină incidentele neplăcute provocate de obiectele pirotehnice. Acestea pot prezenta un real pericol, provocând incendii şi distrugeri de bunuri.
,,Multe dintre obiectele pirotehnice sunt periculoase şi vă pot răni sau chiar lăsa invalizi, pot provoca incendii şi distrugeri de bunuri. Astfel de accidente au loc an de an, în special în perioada sărbătorilor de iarnă’’, precizează IPJ Teleorman, într-o postare pe Facebook.
Petardele sau artificiile pot pune viaţa în pericol
Pentru a preveni incidentele neplăcute şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în preajma sărbătorilor de iarnă, poliţiştii teleormăneni recomandă cetăţenilor să achiziţioneze doar obiectele pirotehnice permise de lege, doar de la societăţi autorizate şi să le utilizeze în condiții de siguranță.
,,Verificaţi dacă aceste produse au inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiuni de folosire, termenul de garanţie şi, foarte important, pericolele care pot apărea odată cu păstrarea sau manipularea lor necorespunzătoare’’, informează sursa citată.
Articole pirotehnice permise publicului larg sunt doar cele din categoriile F1 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel de risc foarte scăzut şi nivel de zgomot neglijabil gen artificii (steluţe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliţi) şi P1 – articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment şi articole de scenă, care prezintă un risc scăzut.
Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi achiziţionate şi utilizate doar de persoanele cu vârsta peste 16 ani, potrivit IPJ Teleorman.
Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
- Între orele 24.00 – 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
- La o distanţa mai mica de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
- La o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
- La o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
- Pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
- La o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Ce avertizează IPJ Teleorman
,,Articolele pirotehnice din categoria P1 se pot utiliza doar în scopurile menţionate de producătorul acestora, utilizarea necorespunzătoare fiind sancţionată cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei’’, atenționează sursa citată.
Sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2
,,Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an’’, mai precizează polițiștii teleormăneni.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate pirotehnicienilor constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
,,Facem un apel special la părinţi de a-şi proteja copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii ce le pot pune viaţa în pericol!’’, avertizează IPJ Teleorman.