IPS Andrei: Omul civilizat al veacului nostru este stăpânit de două patimi mari – banul și trupul

Publicat: 19 12. 2012, 16:27
Actualizat: 02 04. 2019, 14:56

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Andrei, afirmă, în Pastorala de Crăciun, că omul contemporan este „stăpânit de două patimi mari: banul și trupul”, iar deviza acestuia este „doar să mănânce bine, să fure și să îi exploateze pe cei slabi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

IPS Andrei afirmă, în Scrisoarea Pastorală de Crăciun, intitulată „Pe altă cale”, că omul civilizat al veacului nostru, trăind în spiritul care domnea și la curtea lui Irod, are următoarea deviză de viață: „să mănânce bine, să îndrăgească femei frumoase, să fure și să exploateze pe cei slabi, să doarmă în lenea unui trup obosit de senzații tari, să se închine la icoanele rotunde ale banului, devenit un adevărat Dumnezeu făcător de minuni. El e stăpânit de două patimi mari: banul și trupul. Iar aceste patimi își găsesc satisfacție pe calea cea lată, pe calea lui Irod”.

El adaugă că, din perspectiva pământească, întoarcerea la Irod, la anturajul lui, la modul lui de viață, ar fi fost mult mai ispititoare.

„Este mult mai ușor să umbli pe calea cea lată, care nu-ți impune nicio cenzură morală, nu-ți cere niciun fel de preocupare spirituală, nu-ți cere să participi la Liturghie, nu-ți cere să faci acte de caritate, îți îngăduie să te înfrupți din toate desfătările ce ți le oferă patima, dar, din nefericire, duce la prăbușire. Calea ușoară e aceea a viciului și calea obositoare și aspră e cea a virtuții. Pe cea ușoară călătorește mulțime mare, iar pe cea obositoare lume puțină, pentru că e strâmtă și grea. Capătul ei, însă, ajunge în bucuria veșnică”, spune IPS Andrei.

Mitropolitul consideră, totodată, că „omul secularizat” al acestui veac nu este chinuit de gânduri mari, de dorința unei vieți mai curate și mai frumoase: „Gândurile mari sunt ale visătorilor și misticilor, iar el, fiind realist, nu umblă după himere. Îndobitocit în binele material, acest om al prezentului, stors de sensuri, își duce viața numai cu perdelele trase, închis, apăsat, căzut în propria sa întunecime”.

IPS Andrei mai spune că se roagă lui Dumnezeu și pentru noii guvernanți, pentru ca aceștia să găsească „o altă cale”.

„Îl rugăm pe Dumnezeu, cum suntem și în preajma alcătuirii unui nou guvern pentru România, ca toți cei care se implică în viața publică să meargă pe o altă cale, o cale mai bună decât calea pe care s-a mers până acum”, spune IPS Andrei.

El afirmă că oamenii de caracter, care își iau în serios viața spirituală, nu își mai permit să se întoarcă la Irod.

„Și când spunem «Irod» nu ne gândim numai la personajul istoric, care pe vremea nașterii Domnului Hristos își trăia ultima parte a vieții, ci la tipul de om pe care-l reprezintă. Pentru că acest tip de om este cel râvnit în vremurile noastre”, afirmă Mitropolitul Clujului.

El a citit Pastorala, miercuri, în fața jurnaliștilor, fiind întrebat ulterior despre speculațiile legate de „sfârșitul lumii”.

„Sunt doar speculații, referitor la momentul acela solemn când va veni parusia (a doua venire a lui Iisus Hristos la Judecata de Apoi – n.r.), Sfânta Scriptură spune «nimeni nu știe nimic», nici îngerii lui Dumnezeu, nici Fiul, ci numai Tatăl cel din ceruri. Se fac speculații care nu ar trebui să îi problematizeze pe creștinii noștri, pentru că nu vin din spațiul creștin. Au fost și denominațiuni de origine creștină care dădeau tot felul de pronosticuri, dar nu se întemeiau pe învățătura creștină, învățătură echilibrată, care spune oamenilor atât: «trebuie să trăiască frumos» și, dacă trăiesc frumos, fie că vine sfârșitul mâine, fie că vine peste un milion de ani, același lucru este. Este o simplă fabulație”, a spus IPS Andrei.