IPS Pimen: Educația copiilor se face la televizor. Cei de la televiziune nu au copii, nu au nepoți?

Publicat: 15 02. 2013, 17:24
Actualizat: 01 10. 2018, 02:10

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Suceveanul, a declarat, vineri, la o reuniune organizată de ISJ Suceava, că în aceste zile educația se face mai mult la televizor și s-a întrebat dacă cei care difuzează programe „ce nu se împacă cu morala” nu au copii sau nepoți.

Prezent la reuniunea semestrială de management organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Suceava, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a spus că problema educației este o problemă de „prim ordin” pentru orice om.

„Astăzi sunt metode și principii moderne pentru școlari. Generația mea nu a beneficiat de aceste metode și de aceste principii, dar privind cu mintea în urmă, îmi dau seama că înainte de 1944-1945 erau principii frumoase despre educație. Asta e situația. În cartea de clasa întâi, în Abecedar, la litera Ș erau două cuvinte: coș și moș. Și era era și o imagine, un moș ducea în spate un coș, iar din direcția opusă venea un școlar cu ghiozdanul în mână și când se apropia de moș, ridica pălăria și îl saluta. Azi, nu mai e așa ceva, sau foarte puțin”, a spus IPS Pimen.

El a arătat că, în prezent, educația copiilor se face mai mult în fața televizorului, fiind transmise programe ce nu au legătură cu morala.

„Cum se împacă învățătura, morala, educația cu a privi la televizor anumite scene? Cei de la televiziune n-au copii, n-au nepoți?”, s-a întrebat IPS Pimen.

IPS Pimen a mai spus că Biserica se implică în educarea tinerilor într-o măsură „cumpănită”, arătând că, recent, la inițiativa sa, s-a tipărit o carte, „Îndrumarea vieții”, scrisă de Fr. W. Forster, cu conținut educativ, în care se regăsesc principii „sănătoase” de educație.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a subliniat că cele mai de preț comori ale unui om sunt munca și cinstea spunând că în prezent copiii sunt „sustrași de la muncă prin mijloace moderne” și „au totul de-a gata”.

În cadrul aceleiași întâlniri, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, le-a transmis directorilor unităților de învățământ din județ să aibă în vedere, împreună cu autoritățile locale, adoptarea unor măsuri care să ducă la creșterea siguranței elevilor și profesorilor, în condițiile în care în anul școlar precedent s-au înregistrat 37 de incidente în apropierea școlilor sau în interiorul acestora.

Prefectul de Suceava a mai spus că în prezent din cele 823 de unități de învățământ din județ 176 au sisteme de supraveghere video.

„E important să abordați la nivel local, împreună cu autoritățile locale, acest subiect”, a mai spus Sinescu.

Președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, la rândul său, că în județul Suceava și în țară sunt „disparități sociale” în privința infrastructurii școlare.

El a explicat că sunt unele școli moderne, care dispun de dotări și de o infrastructură bună, ce oferă condiții europene de educație, în timp ce în alte localități sunt școli care nu au grupuri sanitare sau sisteme moderne de încălzire.