IPS Pimen, la Putna: Pădurea este jecmănită, noi am dovedit că facem mai bine și mai repede decât statul

Publicat: 02 07. 2013, 16:47
Actualizat: 31 01. 2019, 19:55

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Suceveanul, le-a spus, marți, celor câteva mii de persoane care au participat la slujba oficiată la Mănăstirea Putna, că acum „pădurea este jecmănită” și că de-a lungul timpului Biserica a arătat că acționează mai repede și mai bine decât statul

IPS Pimen a oficiat, marți, la Mănăstirea Putna, Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și le-a mulțumit miilor de credincioși prezenți pentru că au sprijinit după puterile lor Biserica pentru păstrarea monumentelor istorice, dar și pentru acțiunile sociale pe care le face.

Înaltul ierah a explicat că a solicitat retrocedarea pădurii Fondului bisericesc ortodox al Bucovinei pentru ca aceste acțiuni sociale și de întreținere a monumentelor istorice să fie susținute din fondurile obținute prin administrarea fondului forestier. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a spus că acum „pădurea este jecmănită” și că a dat numeroase dovezi în acest sens, subliniind că Biserica a arătat că acționează mai bine decât statul.

„Facem mai bine și mai repede”, a spus IPS Pimen, care a reamintit că a construit 200 de case pentru sinistrații afectați de inundații, mai multe decât Guvernul și că locuințele construite de biserică au putut fi locuite după trei luni, iar cele făcute de Guvern după un an.

„Nu am fost înțeles. Nădăjduiesc că voi fi înțeles”, a spus Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

La slujba prilejuită de sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, oficiată de IPS Pimen Suceveanul, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Loghin, Episcop de Hânceni, împreună cu un sobor de preoți, au participat câteva mii de persoane.

Între cei care au asistat la slujba religioasă s-au aflat români din Ucraina, din Republica Moldova, dar și președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, și alte oficialități locale.

IPS Teodosie Tomitanul a evocat viața lui Ștefan cel Mare, în special vitejia, credința și diplomația acestuia. Înaltul ierarh a spus că Ștefan cel Mare și-a iubit poporul, asemenea lui Moise și a subliniat că voievodul s-a luptat pentru credință și neam, iar Putna, locul de veșnică odihnă, este un adevărat sanctuar.

După încheierea slujbei religioase, a fost organizată o paradă militară, iar autorități județene și locale, dar și mai multe asociații au depus coroane de flori la mormântul lui Ștefan cel Mare din biserica Mănăstirii Putna.

Curtea de Apel Timișoara a stabilit, în decembrie 2009, menținerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007, prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafață de 166.613 hectare de pădure. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de Regia Națională a Pădurilor, a casat decizia Curții de Apel Timișoara și a retrimis cazul spre rejudecare la Cluj Napoca, unde se află pe rolul Curții de Apel.