IPS Pimen: „Scoaterea religiei din școli este un atentat la ființa noastră națională, la credința neamului nostru românesc”
În Pastorală, IPS Pimen citează dintr-un profesor de teologie, spunând că credința „nu este un articol de import, ca merele de California. Ea este sufletul cu care s-a născut poporul român”. Or, spune el, eliminarea religiei din școli este un atentat „la ființa noastră națională, la credința neamului nostru românesc, este o ofensă a maiestății divine”
„Credința, spune Sfântul Apostol Pavel, este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos” (Romani 10, 17). Luând aminte la acest adevăr mântuitor, înaintașii noștri, cârmuitori de țară, părinți slujitori ai sfintelor altare ale Bisericii noastre strămoșești, urmând pilda sfinților dascăli și ierarhi ai Bisericii creștine, una și nedespărțită, au rânduit ca tinerii școlari să primească odată cu cunoștințele de cultură generală, știință, istorie și cunoștințe de religie, cunoștințe care sporesc credința și ajută la educația lor morală.„Credința noastră, scrie unul dintre marii noștri profesori de teologie, nu este un articol de import, ca merele de California. Ea este sufletul cu care s-a născut poporul român. Este temelia vieții noastre sufletești, e centrul ei de greutate, este siguranța noastră în fața neprevăzutului nostru istoric. Și nu avem noi dreptul, și nicio generație nu-l are de a înstrăina sau profana după gustul timpului acest străvechi și sfânt patrimoniu național al tuturor veacurilor și generațiilor românești”1. De aceea, intenția de a scoate din trunchiul comun al învățământului românesc predarea religiei este „un atentat” la ființa noastră națională, la credința neamului nostru românesc, este o ofensă a maiestății divine. Credința creștină a fost trăită și mărturisită înaintea păgânilor și de copii, cu prețul vieții lor, începând cu primele veacuri creștine și până astăzi, așa cum a fost în timpul regimului comunist-ateu”, a spus IPS Pinmen.