Irina Truică, audiată la DIICOT în dosarul creditelor ilegale de la BRD

Publicat: 03 07. 2015, 17:22

La ieșirea de la DIICOT, unde a stat aproximativ cinci ore, Irina Truică a declarat jurnaliștilor că a spus procurorilor tot ce putea spune, adăugând că soțul său are probabil mai multe de spus.

Întrebată dacă l-a ajutat pe soțul ei să obțină credite ilegal, Truică a răspuns: „Singurul lucru pe care îl pot preciza, că soțul își poate pune întâi copiii de 10 ani în față, soția în față să ia orice glonț, și la final domnul Truică își pune un costum și apare ca o floricică. Puteți citi și printre rânduri la ce mă refer”.

Ea a mai declarat, la întrebările jurnaliștilor, că nu a făcut nicio plângere inițială.

„Truică pune în fața gloanțelor copiii și soția, și-apoi el își pune un costum și apare la televizor”, a spus Irina Truică.

Avocatul său a precizat că aceasta a semnat, în calitate de soție, un singur contract de credit.

„A semnat fiincă era soție și asta era procedura, trebuia să fie semnat”, a declarat avocatul Irinei Truică, precizând că este vorba ca și în cazul celorlalți suspecți de un contract de credit de trei milioane de euro.

Întrebat de jurnaliști dacă clienta sa a făcut o plângere, apărătorul a răspuns afirmativ, precizând însă că aceasta nu are legătură cu acuzațiile de spălare de bani din dosar.

El a mai spus că Irina Truică are sechestru pe bunurile comune cu soțul ei, cele mai importante fiind terenurile și casa din Snagov.

Procurorii DIICOT instrumentează un dosar privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD. Între acestea se numără și cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT și-a declinat competența, în 4 martie, și a trimis dosarul la DNA, care continuă cercetările.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în acest dosar a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane, printre care și Remus și Irina Truică. Cei doi se află în procedură de divorț.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârșitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD – Group Societe Generale a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât și cele emise de Banca Națională a României, unor persoane fizice și/sau societăți comerciale, activitatea infracțională concretizându-se în obținerea unor importante sume de bani din săvârșirea subsecventă a unor infracțiuni de înșelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD – Group Societe Generale.

Potrivit anchetatorilor, doi dintre liderii grupării infracționale, folosindu-se de funcțiile deținute în cadrul BRD – Group Societe Generale, „au racolat și controlat activitatea mai multor persoane subordonate și aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condițiile minime impuse de normele de creditare și că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreați de bancă”.

Cel de-al treilea lider al grupului infracțional, Remus Truică, a fost și principalul beneficiar al activității infracționale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – Group Societe Generale, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obținând astfel suma de 35.000.000 euro.

Procurorii mai spun că în ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea în circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, în Elveția, Austria și Cipru, „conturi controlate direct de către Remus Truică și Cristian Aparaschivei și apoi folosite de aceștia pentru achiziționarea unor bunuri de lux, ambarcațiuni și imobile”.

„Pentru punerea în executare a activităților infracționale inculpatul Remus Truică s-a folosit în principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul său de încredere, care l-a rândul său a atras în cadrul grupului infracțional organizat alte persoane”, mai notează procurorii DIICOT, precizând că Truică a coordonat și înființarea a cinci societăți comerciale reprezentate și administrate de către Cristian Aparaschivei și Ilie Coconete și S.N.E, care, de asemenea, au obținut în mod fraudulos credite de la BRD – Group Societe Generale.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în cazul lui Lucian Cojocaru și Remus Truică, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal și complicitate la spălare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriala-Ștefania Gavrilescu, Dana Băjescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceaușu, Alice Monac și Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani.

A fost începută urmărirea penală și în cazul lui Cristian-Relu Aparaschivei, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. De asemenea, a fost începută urmărirea penală și în cazul Cristinei-Gabriela Mazilu, Ioana-Irina Truică, Ilie-Marius Coconete, Ștefan Munteanu, Ionuț Victor Nicoreșteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lișu și S.N.E, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.

În cazul lui Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu și Marian Gheorghe, procurorii au început urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune și complicitate la spălare de bani.

DIICOT a mai început urmărirea penală și în cazul lui Sorin Roșca-Stănescu și Adrian Sârbu, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani, în cazul Minolei-Alexandra Șerban și al lui Dumitru Diaconescu, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înșelăciune și fals intelectual, și al lui Dorin Cornel Drulă, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.