ISJ Dâmbovița: 20 de elevi nu vor merge la școală din cauza ursoaicei agresive

ISJ Dâmbovița: 20 de elevi nu vor merge la școală din cauza ursoaicei agresive
Publicat: 23/09/2013, 15:57
Actualizat: 28/03/2019, 12:29

Conducerea ISJ Dâmbovița a decis ca 20 de copii din comuna Vârfuri să nu meargă la cursuri din cauza ursoaicei cu pui care a atacat cu o zi în urmă un bărbat și pe fiul acestuia și care este un pericol în zonă, în condițiile în care copiii trebuie să meargă pe jos, drumul trecând prin pădure.

Potrivit localnicilor, pentru a ajunge la școala din centrul localității, 20 de copii din satul Cârlănești, comuna dâmbovițeană Vârfuri, sunt nevoiți să meargă pe jos șapte kilometri, poteca trecând prin pădurea în care se află ursoaica cu pui care a atacat trei bărbați și o turmă de oi în zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma acestor incidente, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, împreună cu conducerea școlii din Vârfuri și cu părinții elevilor, au luat decizia de a nu mai trimite copiii din satul Cârlănești la școală dat fiind faptul că în orice moment viața micuților și a părinților care îi însoțesc pe drumul prin pădure este pusă în pericol.

„Am fost anunțați că astăzi (n.r. – luni) nu se duc la școală și această măsură a fost luată ca urmare a atacurilor de urs. Nu mai merg la școală de frica ursului singuri sau însoțiți de câte un părinte, oricum e mare pericol. Azi, directoarea școlii și părinții am luat decizia de a nu-i mai trimite în această perioadă la cursuri. Noi mergem cu copiii prin pădure pe scurtătură, în fiecare zi. Ne este foarte frică, în orice moment putem să dăm de urs. Nu există interes pentru un microbuz școlar care să ajungă și la noi. Vreo șapte kilometri, trei jumătate la dus, trei și jumătate la întors fac copiii prin pădure că altfel ar fi nevoiți să facă ocol pe drumul celălalt care înseamnă mult mai mult”, a declarat mama unui copil.

Părinții spun că elevii suferă foarte mult din cauza lipsei unui microbuz școlar.

„Nu există un microbuz și pentru copiii noștri. În fiecare zi, fie că este ploaie, soare viscol sau ninsoare noi mergem cu ei prin pădure, pe scurtătură până la școală. Sunt 20 de copii. Acum, cu urșii, am fost anunțați să nu-i mai ducem la școală. Sincer ne este foarte teamă. Drumul prin pădure trece exact prin zona unde au fost atacați cei trei oameni. Am dormit iepurește de frică să nu vină ursul peste noi. Am soțul cu vitele la stână. Trebuie să facă ceva autoritățile, nu se mai poate. Copiii nu îi lăsăm singuri, tot timpul trebuie să fim cu ei. Așteptăm ca într-o bună zi să aibă și ei un microbuz școlar. Șapte kilometri de mers pe jos, prin pădure, în fiecare zi e mult pentru un om mare, darămite pentru un copil de doar câțiva anișori. Și totuși 20 de elevi fac asta în fiecare zi, indiferent dacă plouă, ninge sau e viscol”, a spus mama altui elev din Cârlănești.

Autoritățile locale spun că au două mașini de transport elevi, un Aro defect din 2012 și un microbuz Fiat care nu poate ajunge la elevi în satul Cârlănești din cauza drumului foarte accidentat, fiind necesar alt mijloc de transport, mai performant.

„Am luat împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița această decizie, și anume până când lucrurile se vor liniști copiii din Cârlănești să stea acasă. Este foarte adevărat, nu există un microbuz școlar care să-i transporte pe elevii din Cârlănești, iar ei sunt nevoiți să vină pe jos, prin pădure însoțiți de părinți la școală. Înainte de toate ne preocupă siguranța și liniștea copiilor, dar și a părinților. Orele se vor recupera foarte ușor, nu aceasta este problema. Situația este dramatică, am nevoie de sprijin, am avut un mijloc de transport, dar s-a stricat, am un microbuz dar nu poate merge pe teren accidentat, nu am microbuz 4×4 să ajung acolo, e teren accidentat. Nu am decât varianta ca cineva de la primărie să meargă și să însoțească copiii tot prin pădure, pe jos. Nu am bani să cumpăr microbuz. Dacă cineva poate să mă ajute îi mulțumesc”, a declarat primarul din Vârfuri, Petre Iuga.

Elevii vor rămâne acasă până când autoritățile vor considera că pericolul a fost îndepărtat, dar și atunci nu sunt speranțe ca aceștia să ajungă la școală cu microbuzul, ci tot pe jos, prin pădure, potrivit autorităților locale.

Reprezentanții Jandarmeriei Dâmbovița patrulează în zonă și recomandă localnicilor să nu se deplaseze neînsoțiți și să evite deplasările cu animale în zone izolate și cele pe timpul nopții în zonele împădurite, iar dacă observă prezența vreunui animal sălbatic în apropierea zonelor locuite cetățenii sunt rugați să anunțe acest lucru la numărul unic de urgență 112.

Două persoane, tată și fiu, au fost atacate de o ursoaică, duminică dimineață, în localitatea dâmbovițeană Vârfuri, în timp ce se aflau într-un grajd din gospodărie, la fața locului ajungând două echipaje medicale.

Bărbatul de 45 de ani a povestit că el și fiul său, de 19 ani, se aflau în grajdul din gospodărie pentru a hrăni animalele, iar la un moment dat au fost atacați de o ursoaică.

Cei doi răniți au fost transportați la Spitalul Orășenesc din Pucioasa, starea lor fiind stabilă.

Câteva ore mai târziu, un alt bărbat, în vârstă de 58 de ani, tot din localitatea Vârfuri, a fost atacat de urs. Bărbatul a fost transportat în stare gravă la spitalul din Pucioasa, unde medicii au decis să fie transferat la o unitate din București.

Luni dimineață, o turmă de oi din aceeași localitate a fost atacată de un urs, trei fiind omorâte și altele rănite, reprezentanții AJVPS Dâmbovița confirmând ulterior că este vorba despre aceeași ursoaică cu pui care i-a atacat pe cei trei bărbat. Autoritățile iau în calcul prinderea și relocarea animalelor dacă se va primi aprobare în acest sens.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Descoperire arheologică rară, la Zidul lui Hadrian: Un mâner vechi de 2.000 de ani arată...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Complicațiile vieții la bloc. Certurile cu vecinii încep de la această regulă
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un program revoluționar de Inteligență Artificială „citește” genele tumorilor dintr-o simplă imagine