Islamistul împușcat mortal la Paris a cerut în 2011 azil în România. Tunisianul a fost însă EXPULZAT
Tarek Belgacem, tânărul tunisian care a încercat să atace o secție de poliție din Paris înarmat cu un cuțit și cu o vestă explozivă falsă, fiind împușcat mortal de polițiștii francezi, a ajuns în România în 2011 și a cerut azil. Autoritățile române i-au respins cererea, după ce au făcut verificări de securitate și l-au ținut în custodie mai multe luni, luând decizia să îl trimită acasă, în Tunisia, au declarat surse oficiale pentru gândul.
„Am constatat că e mai bine să nu îi acordăm azil”, au declarat surse oficiale pentru gândul, precizând că tunisianul Tarek Belgacem a fost verificat din punct de vedere al riscurilor de securitate și al background-ului, autoritățile ajungând la această decizie în baza evaluărilor făcute.
Tarek Belgacem a fost ținut în custodie timp de mai multe luni de către autoritățile române, cât timp a fost verificat iar cererea de azil i-a fost soluționată.
Pe 27 iunie 2011, Oficiul Român pentru Imigrări a obținut în instanță, la Curtea de Apel București, prelungirea custodiei publice asupra lui Tarek Belgacem pe o perioadă de 5 luni.
Conform presei franceze, Tarek Belgacem a trecut prin România, Elveția, Luxemburg și Germania, înainte de a ajunge în Franța pe 24 decembrie. Tunisianul și-a activat cartela telefonică SIM germană în septembrie și a ajuns în Franța pe 24 decembrie. El a intrat în atenția autorităților pentru furturi mărunte și infracțiuni la legislația privind străinii, sub diferite identități.
Înainte să ajungă în Franța, Belgacem a solicitat azil în Germania, trăind într-un centru de azilanți din Recklinghausen, din landul german nordic Renania de Nord-Westphalia.
Belgacem ar fi folosit în Germania 4 identități diferite, prezentându-se ca fiind de naționalitate siriană, marocană sau chiar georgiană, conform săptămânalului german Welt am Sonntag. El ar fi fost cunoscut pentru simpatiile sale jihadiste.