ISMB: Profesorii însoțitori vor da declarații că răspund de copiii cu care pleacă în excursii

ISMB: Profesorii însoțitori vor da declarații că răspund de copiii cu care pleacă în excursii
Publicat: 25/10/2012, 17:30
Actualizat: 28/09/2018, 17:05

Profesorii care însoțesc elevii în excursii sau tabere vor da o declarație pe proprie răspundere prin care se angajează să asigure siguranța copiilor și să respecte traseul și durata stabilite, iar părinții implicați în aceste activități nu pot fi responsabilizați decât pentru propriul copil.

Prevederile sunt cuprinse în noul regulament privind organizarea și desfășurarea taberelor, excursiilor, expedițiilor și drumețiilor școlare realizat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).

Noul regulament urmărește creșterea responsabilității cadrelor didactice a și a directorilor de școli în organizarea excursiilor și taberelor, stabilind cu exactitate numărul de cadre didactice care trebuie să însoțească grupurile de elevi, dar și faptul că părinții nu pot fi responsabilizați pe durata deplasării decât pentru propriul copil, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

Totodată, noul regulament prevede obligativitatea completării de către cadrele didactice a unei declarații pe proprie răspundere prin care acestea se angajează să asigure securitatea și siguranța elevilor pe toată durata deplasării.

„Ei se obligă să respecte traseul stabilit și durata excursiei așa cum a fost ea organizată, fără nicio abatere”, a mai spus Marian Banu.

În declarația pe propria răspundere, profesorul sau învățătorul însoțitor își asumă „responsabilitatea pentru siguranța și securitatea elevilor/copiilor pe toată perioada deplasării și desfășurării taberei/excursiei/expediției/drumeției”, efectuată cu un grupul de elevi și să respecte „traseul/itinerarul, perioada/durata taberei/excursiei/expediției/drumeției, cu mențiunea numărului de zile în care are loc.

Documentul stabilește modul în care se organizează, se aprobă și se desfășoară taberele, excursiile și drumețiile de către unitățile de învățământ din Capială, dar și cadrul legal al deplasărilor care au loc în afara localității cu elevi și preșcolari, însoțiți de cadre didactice.

Potrivit noului regulament, directorii școlilor și profesorii însoțitori poartă întreaga răspundere pentru elevii cu care pleacă în excursii, tabere sau drumeții.

În perioada anului școlar, în timpul orelor de curs se poate organiza pe semestru doar o singură excursie tematice de o zi pentru elevii din învățământul primar. Elevii vor participa la aceste excursii începând cu ora la care începe orarul școlar din acea zi.

Orice tabără, excursie, expediție sau drumeție cu elevii și preșcolarii organizată cu avizul sau acordul conducerii unității de învățământ se va realiza în afara orarului școlar numai în condiții de legalitate și siguranță, se arată în regulament.

Pentru orice deplasare cu elevii în timpul sau în afara orelor de curs cadrul didactic organizator este obligat să anunțe conducerea unității de învățământ și să prezinte documentația specifică. Nerespectarea cerințelor privind întocmirea documentației în vederea organizării și desfășurării taberelor, excursiilor și drumețiilor, precum și neanunțarea unității de învățământ privind deplasarea atrage în exclusivitate răspunderea cadrului didactic organizator.

Părinții își pot asuma răspunderea numai pentru însoțirea copilului propriu, iar participarea acestora la acțiuni care presupun deplasări în afara localităților „nu exonerează de răspundere cadrele didactice însoțitoare și persoanele care aprobă și avizează aceste activități”.

Excursiile vor fi asigurate de un număr de cadre didactice în funcție de numărul elevilor. Astfel, la fiecare 10-15 elevi trebuie să fie câte un învățător sau profesor, un cadru didactic fiind numit coordonator, în cazul deplasărilor în străinătate respectându-se legislația în vigoare. La 100-200 de elevi trebuie să fie și un cadru sanitar mediu.

În cazul expediției sau drumeției trebuie să fie un cadru didactic la un grup de minimum zece elevi. Drumețiile se organizează de regulă pe grupe de preșcolari sau clase de elevi și sunt conduse de educatoarea sau învățătorul ori profesorul care lucrează cu grupa respectivă, la care se poate adăugat un animator, salvamar sau salvamont.

„Conducătorul activității se va asigura că agenții economici, asociațiile sau alte instituții care organizează tabere, excursii școlare, expediții vor respecta prevederile legale în ceea ce privește asigurarea condițiilor minime necesare bunei desfășurări a activităților de vacanță și de timp liber”, potrivit noului regulament de organizare și desfășurare a taberelor, excursiilor și drumețiilor.

Taberele pentru preșcolari vor fi asigurate cu personal didactic și sanitar. Astfel, la fiecare grupă de preșcolari formată din câte 15-20 de copii vor fi două educatoare și o supraveghetoare de noapte. De asemenea, la fiecare tabără va fi un colectiv de conducere, componența acestuia fiind stabilită de către administrațiile permanente ale taberelor școlare, din rândul personalului existent. La fiecare tabără trebuie să fie un medic și un cadru sanitar mediu.

Taberele cu mai mult de 100 de preșcolari vor fi asigurate cu câte un cadru sanitar mediu la fiecare 100 de copii, cele cu peste 200 de preșcolari vor avea un medic, iar numărul acestora va crește la fiecare 300 de copii. Taberele cu mai puțin de 100 de preșcolari vor avea asistența medicală asigurată de către medicul dispensarului teritorial. Totodată, potrivit documentului ISMB, taberele cu efective mici grupate pe o rază de 2,5 kilometri care totalizează 200 de preșcolari vor avea un medic pentru toate aceste unități.

La fiecare tabără de elevi va exista un colectiv format din cadre didactice cu experiență, componența acestuia fiind stabilită de către conducerea unității de învățământ. Astfel, la fiecare 10-15 elevi va fi câte un învățător sau profesor. Taberele cu efective mai mari de elevi pot avea programe și animatori socio-educativi pregătiți prin Ministerul Educației. În taberele cu pregătire sportivă va fi asigurat un profesor de educație fizică la un grup de 12 elevi.

În taberele izolate, cu efectiv mai mic de 100 de elevi, va fi un cadru sanitar mediu și un medic. Totodată, la tabere cu 300-500 de elevi va exista un medic, iar numărul va crește la fiecare 300 de elevi peste 500. Pentru taberele cu mai puțin de 300 de elevi, asistența medicală va fi asigurată prin dispensarul medical pe teritoriul căruia funcționează tabăra, iar acestea dacă sunt situate la peste cinci kilometri de sediul dispensarului medical, de către un doctor. De asemenea, la taberele cu efective mici grupate pe o rază de 2,5 kilometri și care totalizează 300 de elevi va exista un medic pentru asistența medicală a tuturor acestor unități. În cazul taberelor pentru pregătire sportivă va fi câte un medic și personal sanitar în proporție de unu la o sută de elevi.

Potrivit documentului, nu se solicită avizarea de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București a taberelor școlare, excursiilor, expedițiilor și drumețiilor.

„Având în vedere responsabilitatea exclusivă a conducerii unităților de învățământ privind organizarea și avizarea taberelor, excursiilor, expedițiilor și drumețiilor cu elevi și preșcolari în condiții de siguranță și securitate pentru copii și cadre didactice participante este imperios necesară respectarea prevederilor legale în vigoare”, se mai arată în document.

Procedura privind organizarea și desfășurarea taberelor, excursiilor, expedițiilor și drumețiilor școlare a fost trimisă de ISMB către toate inspectoratele școlare teritoriale ale sectoarelor Capitalei.

Conducerile unităților de învățământ vor informa cadrele didactice și vor lua măsurile transmise de către ISMB, noua procedură fiind elaborată pentru o mai bună securitate a elevilor și responsabilitate a cadrelor didactice însoțitoare.

Noul regulament a fost elaborat după ce o elevă de la Școala nr. 75 din Capitală a căzut din tren la întoarcerea dintr-o excursie organizată de școală. Copiii au fost însoțiți în această excursie de un profesor și de doi părinți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Trucul ieftin necunoscut de șoferi prin care poți evita aburirea parbrizului în anotimpul rece
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Se TAIE BANII. Românii care nu mai primesc nimic la final de an
Ziua în care toată lumea are ghinion. Nu se fac nunți și nici afaceri
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete