Israelul ar putea distruge un milion de doze de vaccin Pfizer care expiră în 30 iulie, asta după ce încheirea unui acord de schimb cu Marea Britanie a eşuat.
„Au existat discuţii, dar, din păcate, în ciuda voinţelor ambelor părţi, din motiv tehnic, schimbul nu a reuşit”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe Israelian. UK ar fi oferit, în schimbul acestor doze, altele pe care urma să le primească în luna septembrie.
„Vrem cu adevărat să evităm un scenariu în care obstacolele administrative să împiedice utilizarea vaccinurilor. Există în mod clar lipsuri de vaccinuri în toată lumea şi nu este în regulă să le aruncăm atunci când oamenii au nevoie disperată de ele”, a spus Adam Finn, profesor la Universitatea din Bristol.
Acesta nu este primul acord nereuşit. Cisiordania a spus, luna trecută, că nu poate accepta vaccinuri aproape de expirare.
Israelul nu este singura ţară care se confruntă cu o astfel de problemă.
În România, zeci de mii de vaccinuri se apropie de data de expirare. „Sunt multe ţări care se confruntă cu această situaţie.
Atâta timp cât consumul dozelor care au fost deja recepţionate a scăzut, termenul de valabilitate este fix, este de şase luni. Se acumulează date noi de stabilitate şi este posibil ca în perioada următoare, EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) să decidă prelungirea termenului.”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.
Colonelul Valeriu Gheorghiţă a anunţat că dozele AstraZeneca expirate au fost retrase din centrele de vaccinare.
Cu toate acestea, s-a decis doar carantinarea şi nu distrugerea lor.
„Avem circa 35 de mii de doze de la compania AstraZeneca care sunt distribuite către centrele regionale de depozitare, către direcţiile de sănătate publică şi centrele de vaccinare care au ca termen de ieşire din valabilitate data de 30 iunie.”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.