Israelul exclude UE din procesul de restaurare a păcii cu palestinienii

Publicat: 30 11. 2015, 12:29

Decizia Guvernului israelian vine în urma hotărârii Comisiei Europene de a impune precizarea originii produselor importate din coloniile evreiești aflate pe teritoriile palestiniene ocupate de Israel, dacă se doresc a fi vândute în spațiul UE. De exemplu, un produs fabricat în Cisiordania va fi considerat ilegal pentru a fi vândut dacă pe eticheta sa se precizează că este fabricat în Israel.

După anunțul CE, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care deține și portofoliul Afacerilor Externe, a solicitat „reexaminarea implicațiilor instituțiilor europene în tot ce are legătură cu procesul diplomatic cu palestinienii”, se anunță într-un comunicat al Ministerului de Externe.

„În urma reexaminării atente a acestei decizii (a CE), premierul a ordonat suspendarea relațiilor diplomatice în acestă privință cu Uniunea Europeană și reprezentanții ei”, se precizează în același comunicat.

CE susține că prin decizia pronunțată pe 11 noiembrie privind etichetarea produselor, Israelul să nu mai comită abuzuri asupra teritoriilor palestiniene. După anunțul UE, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a criticat respectiva hotărâre ca fiind „ipocrită”, argumnetând că UE nu a luat măsuri similare și în cazul altor conflicte teritoriale din lume.