Israelul negociază intens cu România, Cehia și Letonia pentru mutarea ambasadelor la Ierusalim

Israelul negociază intens cu România, Cehia și Letonia pentru mutarea ambasadelor la Ierusalim
Publicat: 28/12/2017, 17:28

Surse diplomatice au declarat că în acest moment au loc negocieri intense cu România, Cehia și Letonia.

Nu există progrese concrete, dar ideea privind mutarea ambasadelor este analizată de țări est-europene, a declarat pentru publicația germană Süddeutsche Zeitung un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe.

Ministerul israelian de Externe a inițiat contacte cu cel puțin zece țări care au exprimat interesul de a muta ambasadele la Ierusalim, după exemplul SUA, a afirmat anterior Tzipi Hotovely, adjunct al ministrului israelian de Externe, printre aceste state figurând, conform unor surse diplomatice, România. Ministerul israelian de Externe este „în contact cu cel puțin zece țări” pentru potențiala transferare a ambasadelor la Ierusalim, a declarat Tzipi Hotovely pentru postul de radio israelian Arutz Sheva. Întrebată care sunt aceste țări, Tzipi Hotovely a precizat: „Nu pot divulga numele, dar unele sunt din Europa. Ținem demersurile sub acoperire, deoarece aceste țări sunt supuse unor presiuni enorme din partea lumii arabe și a altor țări europene”. Însă Tzipi Hotovely a menționat recenta declarație a președintelui Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, potrivit căruia România ar trebui să se gândească serios să-și mute Ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. „Până acum, am văzut doar începutul”, a spus Tzipi Hotovely, explicând că deciziile Statelor Unite și Guatemalei de mutare a ambasadelor la Ierusalim vor fi urmate de alte țări. Conform unor surse diplomatice citate de presa israeliană, printre țările care ar analiza posibilitatea mutării ambasadelor la Ierusalim se numără România, Honduras, Filipine și Sudanul de Sud.

Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generând un val de nemulțumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Uniunea Europeană și Rusia.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat săptămâna trecută, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluție care condamnă decizia președintelui SUA, Donald Trump, de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului. România și alte patru state membre ale Uniunii Europene s-au abținut de la vot în cursul sesiunii extraordinare a Adunării Generale ONU pe tema deciziei președintelui SUA.

Autoritatea Palestiniană l-a convocat pe reprezentantul României după declarațiile lui Liviu Dragnea

Autoritatea Palestiniană condamnă vehement declarațiile președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, despre mutarea Ambasadei din Israel la Ierusalim, oficiali palestinieni argumentând că este vorba de încălcarea rezoluțiilor ONU, iar reprezentantul României a fost convocat pentru explicații.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe l-a convocat miercuri pe reprezentantul României, după anunțul privind analizarea cu seriozitate a posibilității mutării Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Amal Jado, secretar de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul palestinian de Externe, a exprimat furie în legătură cu declarațiile făcute de președintele Camerei Deputaților din România, liderul PSD Liviu Dragnea, privind posibilitatea mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Oficialul palestinian a atras atenția că o astfel de hotărâre ar încălca reglementările internaționale, inclusiv rezoluții ONU, în special Rezoluția 478 a Consiliului de Securitate ONU, intrând în contradicție și cu poziția Uniunii Europene privind statutul orașului Ierusalim.

Liviu Dragnea a declarat vineri că România ar trebui să se gândească serios să mute Ambasada din Israel la Ierusalim, el invocând „chestiuni practice”, legate de faptul că instituțiile centrale ale Israelului se află la Ierusalim. „Eu vă spun care este punctul meu de vedere. Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios”, a spus Dragnea, solicitat să comenteze faptul că președintele american, Donald Trump, a recunoscut orașul Ierusalim drept capitală a Israelului. Întrebat de ce ar trebui să se întâmple acest lucru, Dragnea a răspuns: „Sunt și chestiuni practice. Toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și ambasadorii și personalul Ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca Ambasada României în Israel să fie mutată la Ierusalim”.

Miercuri, Liviu Dragnea a declarat că le-a comunicat premierului, președintelui Senatului și ministrului de Externe poziția sa privind mutarea Ambasadei române din Israel la Ierusalim, el apreciind că MAE trebuie să „ia în serios lucrul ăsta”. Dragnea a fost întrebat, într-un interviu transmis de Antena 3, dacă atunci când a declarat că România ar trebui să se gândească serios să mute Ambasada din Israel la Ierusalim a emis un punct de vedere spontan sau unul la care a concurat și MAE, el precizând că i-a informat despre opinia sa pe premier, pe ministrul de Externe și pe președintele Senatului imediat ce a exprimat-o public și subliniind că MAE trebuie să ia în serios acest lucru. „Eu am fost întrebat, mi-am spus punctul de vedere, am continuat discuțiile în coaliție, le-am spus și președintelui Tăriceanu, și premierului, și ministrului de Externe Meleșcanu despre acest lucru și despre convingerea mea. Și nu am spus să se mute Ambasada mâine, dar MAE trebuie să ia în serios lucrul ăsta și are toată capacitatea instituțională și nu numai să facă o analiză serioasă. Dacă va avea argumente serioase că nu trebuie mutată Ambasada de acolo, ne predăm. Dar doar așa, neavând niciun argument și nespunând nici una nici alta…”, a afirmat Dragnea. „Mie nu mi se par foarte complicate lucrurile. Sigur, le putem complica foarte mult. Israelul este un stat suveran și are aceleași drepturi pe care le avem și noi în interiorul statului. În Israel ambasadele sunt în Tel Aviv, instituțiile centrale sunt în Ierusalim. În fiecare dimineață ambasadorii vin la Ierusalim, seara se duc înapoi. Dacă Israelul își va muta capitala în mod oficial la Ierusalim, noi o să stăm cu Ambasada la Tel Aviv? Să zicem că noi ne mutăm capitala la Brașov. Ambasadele o să rămână în București?”, a adăugat Dragnea, reiterând declarația sa inițială.

UE exprimă „preocupări grave”: Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul încalcă o rezoluție ONU

Uniunea Europeană a exprimat „preocupări grave” în legătură cu decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, avertizând că măsura, o încălcare a unei rezoluții ONU, riscă să afecteze perspectivele de pace între israelieni și palestinieni.

„Uniunea Europeană exprimă preocupări grave legate de anunțul făcut de președintele SUA, Donald Trump, privind orașul Ierusalim și privind repercusiunile pe care le-ar putea avea asupra perspectivelor de pace. Poziția UE este neschimbată. Trebuie îndeplinite aspirațiile ambelor părți și trebuie găsită o cale, prin negocieri, pentru stabilirea statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a ambelor state”, israelian și palestinian, a anunțat recent Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

„Uniunea Europeană și statele membre vor continua să respecte consensul internațional privind orașul Ierusalim, prevăzut, între altele, în Rezoluția Consiliului de Securitate ONU 478; aici sunt prevederi privind sediile misiunilor diplomatice până la soluționarea statutului definitiv al orașului Ierusalim”, a adăugat Federica Mogherini, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE). „Uniunea Europeană îndeamnă toate părțile să dea dovadă de calm și de reținere pentru a evita escaladarea conflictului. Trebuie să ne concentrăm în continuare pe crearea condițiilor pentru negocieri directe și consistente (…). UE reiterează angajamentul ferm în favoarea soluției a două state”, israelian și palestinian, a încheiat Federica Mogherini.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale