Gheorghe Copos explică, în argumentul cărții sale publicate la Editura Niculescu în 2014, al cărei tiraj l-a cumpărat integral, că a abordat subiectul „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI” pentru că este fascinat de Napoleon Bonaparte și de modul în care acesta a folosit căsătoriile fraților și surorilor sale pentru a crea alianțe strategice. Gândul a consultat cartea lui Copos la Biblioteca Națională a României.
Foto: Andrei Luca Popescu // Gândul
„Aș dori să explic cititorilor care este sursa interesului meu pentru domeniul abordat în prezenta lucrare, respectiv „Alianțele matrimoniale ale principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”. Trebuie să spun aici că personajul istoric care m-a fascinat mereu este Napoleon Bonaparte. Îl admir pentru geniul său, militar și, poate, mai ales, pentru cel juridic. Războaiele s-au terminat, Imperiul său a dispărut, dar Codul Civil a rămas, așa cum Napoleon a anticipat! Între alte lucruri legate de Napoleon, m-a impresionat modul în care acesta a știut să îi implice pe membrii familiei sale în realizarea idealurilor pe care el însuși le slujea, considerându-le ca reprezentând binele națiunii sale”, scrie Gheorghe Copos în Argumentum-ul cărții sale.
Foto: Andrei Luca Popescu // Gândul
„Am ales să studiez această perioadă – Evul Mediu autohton – deoarece, pentru mine, ea reprezintă „epoca de aur” a istoriei românilor, când Principatele Române tratau sau, după caz, se luptau, de la egal la egal, cu marile puteri din zonă și când acestea făceau parte din cercul select al statelor din comunitatea bizantină”, mai scrie Copos.
Foto: Andrei Luca Popescu // Gândul
Pe de altă parte, profesorul de istorie Stelian Brezeanu, cel care i-a scris prefața la carte și cel care i-a coordonat în 2005 lucrarea de masterar cu aceeași temă lui Cătălin Parfene, absolvent de Istorie, se declară impresionat de scrierea lui Copos.
„Autorul, domnul Gheorghe Copos, ne surprinde în studiul de față prin modul riguros de organizare a materialului documentar pe care l-a cercetat și căruia i-a detașat constantele și schimbările. Autorul reține, cu bun-simț și logică, consecințele impactului devastator al expansiunii islamice asupra Europei și, în particular, asupra Principatelor Române, în cursul a două secole, 1400-1600″, scrie Brezeanu, în „Cuvântul înainte” al cărții lui Copos.
Foto: Andrei Luca Popescu // Gândul
Într-un interviu acordat Pro Sport, profesorul Stelian Brezeanu spune că i-ar da o notă de 6-7 lucrării lui Copos, pe care a citit-o înainte să îi scrie prefața.