Istoricul Neagu Djuvara despre refugiații care ajung în Europa: „Un procent e asimilabil, dar 10 înseamnă enorm pentru orice cultură”
Neagu Djuvara consideră că istoria se schimbă, dar Europa nu este atât de mult deschisă către valurile de imigranți care-i bat la poartă.
„Istoria se schimbă, dar Europa zilelor noastre este mai reticentă și la limita unui refuz în fața valurilor de imigranți. Un procent e asimilabil, dar 10 înseamnă enorm pentru orice cultură, iar Europa nu este pregătită să facă față unei asemenea invazii”, spune istoricul Neagu Djuvara într-un interviu acordat Digi24.
Despre populația care vine în număr mare în Europa, Neagu Djuvara susține că aceasta este diferită ca structură.
„Nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebită, ceea ce ne apropie de problema din sfârșitul Imperiului Roman, când a fost invadat de populații din Africa, Asia. Trăim un lucru ca acum 2000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rău, se cam unificase”, a spus Neagu Djuvara.
În privința unei soluții prin care valul de imigranți să fie oprit, Neagu Djuvara consideră că aceasta nu va fi o misiune ușoară, dar că istoria găsește întotdeauna soluții.
„Nu există formulă. Se va găsi, fiindcă totdeauna istoria găsește soluții, dar ele pot fi și dramatice. Anume să se schimbe profilul Europei În mod foarte sensibil. Când avem mase, milioane de turci, algerieni, de niște nații foarte diferite de europenii noștri, se pot întâmpla fenomene de refuz”, spune Neagu Djuvara.
Despre exodul românilor din ultimii 25 de ani, români care pleacă în număr mare să muncescă și să trăiască în alte țări, Neagu Djuvara arată că de fapt aceasta reprezintă o preschimbare a mentalului colectiv.
„Românul, timp de veacuri, răspundea formulei Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-i în țara mea. Or, în mod extraordinar, într-o singură generație, generația copiilor mei, ca să spun așa, au descoperit că e mai bine în altă parte. Dar asta e o preschimbare a mentalului colectiv. Noi, timp de veacuri, am fost stabili pe colțul ăsta, arcul carpatic și Marea Neagră, și Dunărea. Suntem nemișcați de 5.000 de ani și acum ne plimbăm în lumea întreagă și avem dorința de a ne stabili în altă parte”, a spus Neagu Djuvara.