ISU București și Ilfov au primit 25 de autospeciale pentru intervenții
Douăzeci și cinci de autospeciale, din totalul celor 38 de mijloace speciale de transport prevăzute în Programul Operațional Regional 2007-2013, au fost predate la inspectoratele pentru situații de urgență din București și Ilfov, au anunțat, joi, reprezentanții IGSU.
Șaisprezece autospeciale au fost livrate Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spiri” al municipiului București, iar nouă au mers la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Codrii Vlăsiei” din Ilfov, au precizat, într-o conferință de presă, cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Cu același prilej, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că ISU București a primit și o autospecială de cercetare în caz de pericol nuclear, biologic, chimic și radiologic.
„Capitala este primul loc din țară care folosește mașini de pompieri ca mașini de prim-ajutor”, a mai spus Arafat.
Astfel, ISU București a primit cinci autospeciale de apă și spumă cu capacitatea de încărcare de două tone, patru autospeciale cu apă și spumă de cinci tone, o autospecială cu apă și spumă cu capacitatea de încărcare de nouă tone, o autospecială NBCR (nuclear, biologic, chimic și radiologic – n.r.), o autospecială pentru descarcerări grele și patru autospeciale complexe de intervenție, descarcerare și acordarea primului ajutor.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Codri Vlăsiei” al județului Ilfov a beneficiat, datorită aceluiași program, de două autospeciale cu apă și spumă cu capacitatea de încărcare de două tone, trei autospeciale cu apă și spumă cu capacitatea medie de încărcare de cinci tone, două autospeciale cu apă și spumă de nouă tone și două autospeciale complexe de intervenție, descarcerare și acordarea primului ajutor.
Valoarea programului de dezvoltare și dotare a serviciilor ISU București și Ilfov este de peste 45 de milioane de lei, potrivit managerului de proiect, Gheorghe Cotea.
Șeful IGSU, Marcel Lucaciu, a comparat achiziționarea acestor vehicule cu înlocuirea unui autoturism Dacia 1300 cu un Volvo. „Diferența de viteză la intervenție este de la 30 km/h la 100 km/h”, a mai spus colonelul Lucaciu.
Potrivit oficialilor ISU București, până la sfârșitul verii, serviciile de intervenție din Capitală și din Ilfov urmează să mai primească o autospecială de intervenție la accidente colective și pentru salvări urbane, cinci ambulanțe de prim-ajutor, cinci ambulanțe de reanimare și două centre mobile de comandă și control cu echipamentele de telecomunicații aferente.