ISU, mesaj emoționant despre salvatori: Vorbește cu victima, o încurajază: „N-ai nimic, stai liniștit”

Publicat: 16 11. 2019, 14:43

„Toate intervențiile au dramele lor”, scriu reprezentanții ISU București – Ilfov, pe pagina de Facebook. Ei vorbesc despre un pompier, Ion Radu, căruia i se spune „descarceratorul” și care are rolul de a fi față în față tot timpul cu victimele accidentelor grave, în care este nevoie de intervenția echipajului de Descarcerare.

„Asigură zona! Guler cervical! Am nevoie de foarfecă, depărtător și doi cilindri!” – sunt câteva din cuvintele „descarceratorului”, cum i se spune între colegi lui Ion Radu.

„Însă Radu nu se încarcă emoțional, este o regulă de bază în această meserie. O meserie pe care nu te îndrumă nimeni să o alegi, nu-ți spune nimeni „ du-te, fă-te pompier descarcerator, e cea mai frumoasă meserie!”, scriu pompierii.

Potrivit acestora, „dacă te încarci emoțional ești inutil la locul accidentului. Tu trebuie să salvezi!”.

Pompierul „descarcerator” are un rol extrem de important, pentru că trebuie să facă victima să se simtă în siguranță, chiar dacă persoana rănită este speriată.

„Când ajunge la accidentul indicat, el este cel care ține legătura cu victima, să-i distragă atenția, să stea cu privirea numai spre el, să nu miște capul. Unul din colegii săi vine prin lateral și îi aplică gulerul cervical pentru imobilizarea coloanei. În tot acest timp el vorbește permanent cu victima, o încurajază «n-ai nimic, stai liniștit…»”, scriu reprezentanții ISU B-IF.

Foto: ISU București – Ilfov / București