Prima pagină » Știri » Iulia Motoc a fost propusă oficial pentru funcția de judecător la CEDO

Iulia Motoc a fost propusă oficial pentru funcția de judecător la CEDO

Iulia Motoc a fost propusă oficial pentru funcția de judecător la CEDO

Fostul judecător al Curții Constituționale, Iulia Motoc, este propunerea subcomisiei pentru alegerea judecătorilor la CEDO, dintre candidații români, care va fi înaintată plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Subcomisia a decis, „cu o largă majoritate”, să susțină propunerea Iuliei Motoc, apreciind că aceasta este „cea mai calificată candidatură” dintre cele înaintate de România, conform concluziilor acestui organism.

Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (AP CoE) urmează să se pronunțe marți, deoarece la 16 decembrie 2013 va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.

Cutuma în cazul numirilor la CEDO este aceea ca adunarea parlamentară să marșeze pe recomandările subcomisiei, astfel că Iulia Motoc are toate șansele să îl înlocuiască la CEDO pe profesorul Corneiul Bîrsan. Totodată Iulia Motoc va părăsi funcția de judecător la Curetea Constituțională. Potrivit informațiilor publicate de gândul mutarea Iulie Motoc la CEDO și eliberarea locului la CCR a fost agreeată în interiorul USL. În locul Iuliei Motoc la CCR este vehiculat, numele lui senatorul PSD Ion Chelaru.

În 26 iunie, Comisiile juridice și pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Ceilalți candidați, respectiv Bianca Guțan și Florin Streteanu, ca și candidatul de rezervă, Tudor Panțîru, au primit aviz pozitiv.

În cele din urmă, Guvernul a înaintat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei următoarele propuneri: Iulia Motoc, Florin Streteanu și Tudor Panțîru.

Înlocuirea Biancăi Guțan cu Tudor Panțîru a fost făcută la propunerea Ministerului Justiției.

„Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experți pentru evaluarea listei naționale de propuneri pentru ocuparea funcției de judecător la CEDO cu privire la candidații propuși de România.

Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidați (Iulia Antonella Motoc și Florin Streteanu) îndeplinesc condițiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenție, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Guțan) nu îndeplinește aceste condiții”, explica Ministerul Justiției.

Articolul 21 din Convenția CEDO prevede, la alineatul 1, că „judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă considerație morală și să întrunească condițiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcțiuni judiciare sau să fie juriști având o competență recunoscută”.

Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituțională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL și a grupului independenților. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din București, iar, pentru puțin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 București. Este doctor în etică (Universitatea din București, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internațional public (Universitatea „Paul Cezanne” Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din București, din 2002.

Autor
Autor

Citește și