Iurie Darie nu mai este conectat la aparate, starea lui este staționară
Starea de sănătate a actorului Iurie Darie este una staționară, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Spitalului „Bagdasar-Arsenie” din Capitală, dr. Florin Bica. „Iurie Darie nu mai este conectat la aparat. Respiră singur, dar este în continuare intubat. Starea acestuia nu s-a ameliorat pe parcursul acestei zile. Deocamdată nu a vorbit cu nimeni. Deschide ochii și strânge din când în când din mână”, ne-a precizat dr. Florin Bica.
Actorul Iurie Darie a ajuns, sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), cu o ambulanță, după ce a acuzat dureri în piept și probleme de respirație. Potrivit medicilor, actorul a suferit o complicație postoperatorie, acumulând în continuare lichid la creier.
El a fost transferat, sâmbătă seară, de la SUUB la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, unde în 21 mai a fost operat pentru eliminarea lichidului care se acumulase la creier. Medicii de la Spitalul Universitar au luat decizia de a-l transfera pe actor în condițiile în care problemele medicale pe care le are Iurie Darie sunt consecința afecțiunii mai vechi, pentru care a fost operat.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Bagdasar-Arseni” declara că starea actorului este gravă, după ce a suferit un accident vascular cerebral, actorului fiind-i pus un dren exterior pentru eliminarea lichidului de la creier.
Actorul Iurie Darie, în vârstă de 83 de ani, a fost internat din 10 mai până în 31 mai la Spitalul de Urgență „Bagdasar-Arseni” din Capitală. În 21 mai, Iurie Darie a fost operat pentru montarea unui sistem de drenaj care să ajute la eliberarea lichidului în plus ce se acumula în zona creierului.
Iurie Darie are o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producții cinematografice. După ce a debutat în cinematografie, în 1953, în „Nepoții gornistului” – în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat în filme precum „S-a furat o bombă” (1961), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1971), „Frații Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morții” (1999).
De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanți regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. De asemenea, în teatru, actorul a cucerit audiența prin roluri memorabile în piese precum „Troilus și Cressida”, „Umbra” și „Pălăria”.
Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.
În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelență pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Românești – festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar în 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame din Capitală.