Japonia a adoptat un buget record de peste 920 miliarde de dolari pentru următorul an fiscal

Publicat: 22 12. 2013, 18:31

Guvernul japonez a adoptat un buget record de peste 920 miliarde de dolari pentru următorul an fiscal, care cuprinde creșterea cheltuielilor de securitate socială, apărare și investiții publice, vizând în același timp reducerea datoriei de stat, transmite Bloomberg.

Guvernul și coaliția de guvernare au adoptat pentru anul fiscal 2014-2015, care va începe la 1 aprilie, un proiect de buget care presupune cheltuieli de 95.880 miliarde yeni (921 miliarde de dolari), potrivit ministrului de Finanțe Taro Aso, citat de Bloomberg.

Necesarul de finanțare estimat pentru anul viitor a fost redus ușor, la aproximativ 396 miliarde de dolari.

Premierul Shinzo Abe încearcă să pună capăt spiralei deflaționiste care a limitat creșterea economică în ultimii 15 ani și să gestioneze creșterea continuă a cheltuielilor cu pensii și asistență socială, cauzată în principal de îmbătrânirea populației. De asemenea, guvernul trebuie să găsească o soluție sustenabilă pentru reducerea datoriei de stat, ajunsă la aproximativ 220% din PIB, cel mai ridicat nivel din lume.

Guvernul Abe a promis că va înjumătăți până în 2015 deficitul bugetului primar și va genera excedent bugetar până în anul fiscal 2020.

„Guvernul va reuși în același timp revitalizarea economiei și consolidarea fiscală”, a declarat sâmbătă Shinzo Abe, într-o întâlnire a miniștrilor și reprezentanților coaliției de guvernare.

Proiectul de buget va fi trimis în Parlament la începutul anului viitor.

Creșterea economică a Japoniei a încetinit în trimestrele doi și trei din acest an la 0,9%, respectiv 0,5% comparativ cu trimestrul anterior, după un avans de 1,1% în primele 3 luni ale anului. În bază anuală, economia japoneză a crescut cu 2,6% în trimestrul al treilea.

Pachetul de măsuri neconvenționale adoptat în urmă cu un an de Abe și-a făcut efectul inițial, însă impactul măsurilor a început să se atenueze, iar o majorare a taxei pe vânzări programată pentru luna aprilie ar putea genera contracție economică, majorând în același timp veniturile statului, ceea ce a permis guvernului să reducă planul de finanțare.

Veniturile din plasamente de obligațiuni vor finanța 43% din bugetul de anul viitor, față de 46,3% pentru anul fiscal în curs, potrivit proiectului de buget.