Jeremy Clarkson a fost suspendat de BBC pe 10 martie, în urma unei altercații cu unul dintre producătorii emisiunii „Top Gear”, Oisin Tymon, într-un hotel din North Yorkshire. În urma unei anchete interne, BBC a anunțat pe 25 martie că nu va reînnoi contractul cu Clarkson pentru emisiunea „Top Gear”.
La începutul lunii aprilie, Poliția din North Yorkshire a anunțat că nu îl va pune sub acuzare pe Jeremy Clarkson pentru agresiune fizică. În urma incidentului care l-a costat locul de muncă pe Jeremy Clarkson, poliția britanică ceruse spre analizare o copie a raportului întocmit de BBC, pentru a vedea dacă există un temei legal pentru punerea sub acuzare a celebrului prezentator TV.
La rândul său, producătorul Oisin Tymon și-a exprimat regretul după incident și a refuzat să depună plângere împotriva fostului său superior ierarhic.
În articolul său publicat în Sunday Times, Clarkson spune că incidentul a avut loc „în cea mai stresantă zi a sa din cei 27 de ani petrecuți la BBC”, explicând însă că alți oameni care sunt stresați „se descurcă mai bine decât a făcut-o el”.
Jeremy Clarkson a mai spus că, recent, a primit rezultatele analizelor, iar suspiciunea de cancer a dispărut.
„Cu două zile înainte de incident, medicul meu mi-a spus, ferm, că o excrescență pe care o aveam pe limbă ar putea fi cancer și că trebuie să fac analize imediat”, a spus Clarkson.
„Dar nu puteam să fac asta. Eram în mijlocul (filmărilor, n.r.) pentru seria «Top Gear». Iar «Top Gear» are prioritate”, a mai spus acesta.
Realizatorul TV în vârstă de 55 de ani a vorbit și despre obsesia sa pentru această emisiune, dezvoltată după ce a divorțat de soția sa și i-a murit și mama, și despre „enorma” senzație de „pierdere” pe care a simțit-o după ce BBC a refuzat să îi înnoiască contractul.
„Era o entitate care te consuma total, un monstru global cu multe tentacule care era ciudat și nebun, dar am iubit-o cu pasiune. Am iubit-o ca pe propriul meu copil”, a descris Clarkson pasiunea sa pentru această emisiune de succes.
El a mai scris că inițial a vrut să renunțe la televiziune, însă în prezent se gîndește să realizeze un alt show automobilistic și nu știe dacă i se vor alătura foștii colegi din emisiunea „Top Gear” – James May și Richard Hammond.
Peste un milion de fani au semnat o petiție prin care au cerut managerilor de la BBC să îl repună în funcție pe Jeremy Clarkson, însă Tony Hall, directorul general al corporației britanice de media, a spus că „a fost depășită o limită” și acest lucru nu poate fi „trecut cu vederea”.
Potrivit bbc.com, este de așteptat ca show-ul „Top Gear”, unul dintre cele mai apreciate și populare programe difuzate în Marea Britanie, la televiziunea BBC Two, să continue și fără Jeremy Clarkson.
Nu a fost încă stabilit dacă James May și Richard Hammond, coprezentatori ai „Top Gear” alături de Jeremy Clarkson, vor continua să realizeze această emisiune. La fel ca și în cazul lui Clarkson, contractele lui James May și Richard Hammond cu BBC s-au încheiat și trebuie renegociate.
Jeremy Clarkson este celebru pentru remarcile sale explicite și atitudinea acerbă împotriva conceptului de „corectitudine politică”.
Anul trecut, Jeremy Clarkson a primit un avertisment final din partea BBC, după ce a fost acuzat că a folosit o expresie rasistă în timp ce filma un episod din emisiunea „Top Gear”. Acel incident a fost cel mai recent dintr-o serie mai lungă de momente controversate – intens comentate și criticate – în care a fost implicat starul britanic.
După suspendarea lui Jeremy Clarkson, emisiunea „Top Gear” nu a mai fost difuzată de BBC, în Marea Britanie. La rândul lor, Richard Hammond și James May, coprezentatori ai „Top Gear”, au refuzat să mai realizeze acest show fără Jeremy Clarkson. Totodată, o serie de show-uri live programate în Marea Britanie și care se desfășurau sub brandul „Top Gear” au fost anulate.
Pe de altă parte, radiodifuzorul public britanic ar putea avea pierderi estimate la 67 de milioane de lire sterline pe an după renunțarea la Jeremy Clarkson, după cum a relatat recent dailymail.co.uk.
BBC Worldwide, „brațul comercial” al corporației BBC, câștigă o sumă estimată la 50 de milioane de lire sterline pe an din vânzarea drepturilor de difuzare ale show-ului „Top Gear”, la nivel internațional. Acest show este difuzat în 214 țări din lume (inclusiv în România, n.r.).
În plus, BBC Worldwide câștigă milioane de lire sterline din revista Top Gear, care este editată de asemenea în mai multe țări din lume, dar și din show-uri live care folosesc brandul „Top Gear” și care sunt realizate atât în Marea Britanie, cât și în străinătate. Acestora li se adaugă vânzările de DVD-uri care folosesc de asemenea brandul „Top Gear”.