Jinga, despre ridicarea restricțiilor: Va fi un win-win game, toată lumea va avea de câștigat
Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a declarat, miercuri, că ridicarea restricțiilor pentru români și bulgari pe piața muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2014, va fi un „win-win” game, toată lumea având de câștigat.
„Atunci când restricțiile vor fi eliminate, va fi un win-win game, toată lumea va avea de câștigat. (…) Din ianuarie 2014, românii vor avea exact același statut ca francezii, germanii, austriecii și britanicii”, a spus ambasadorul, care a ținut să sublinieze că nu există cadru legal pentru ca restricțiile să nu fie ridicate începând cu prima zi a anului viitor, la împlinirea a șapte ani de la aderare.
În acest context, Jinga a explicat că restricțiile, care au putut fi ocolite de o manieră legală, au creat însă vulnerabilități de ambele părți. „Pe de o parte, pentru români. I-au făcut exploatabili și vulnerabili în fața unor angajatori fără scrupule, au fost, în cele mai multe cazuri, plătiți sub salariul minim pe economie, pot fi concediați fără niciun fel de preaviz (…) În același timp – e și greu de estimat – eu cred că toți și-au plătit taxele la statul britanic, dar este greu de estimat totuși cât, cum, în ce proporție. (…) Dacă aceste restricții n-ar fi existat, aceiași români ar fi fost pe piața forței de muncă, ar fi lucrat însă angajați și ar fi plătit impozite, pentru că angajatorul ar fi plătit pentru ei, în același timp ei ar fi fost protejați”, a spus ambasadorul României la Londra.
Ion Jinga a mai spus că, în ciuda restricțiilor, 40 la sută din forța de muncă angrenată anul trecut la construirea Satului Olimpic de la Londra a fost românească. „Au fost muncitori români în construcții. Există posibilitatea legală să vii aici să te declari self-employed, pe cont propriu, îți iei o legitimație că ești self-employed, declari că îți plătești singur impozitele și taxele la statul britanic și te angajezi la o firmă de construcții, căreia îi prestezi servicii. Este modalitatea legală prin care foarte mulți români au reușit să vină aici să lucreze în domeniul construcțiilor”, a adăugat el.
Amabasadorul României la Londra a mai spus, legat de același subiect, că prin ridicarea restricțiilor nu este de așteptat un flux mare de români în Regatul Unit, el precizând însă că nu poate evalua care ar oputea fi numărul acestora.
„În evaluarea noastră, românii care au dorit să plece să lucreze în străinătate au avut toate ocaziile, toate oportunitățile să o facă în ultimii șapte ani. Nu pot să evaluez câți vor veni în Marea Britanie și, până la urmă, este dreptul lor, pentru că sunt cetățeni ai Uniunii Europene și putem să ne mișcăm liber, să lucrăm oriunde în spațiul UE, așa cum o pot face și britanicii. Sunt câteva mii de britanici care lucrează în România, sunt câteva zeci de mii, poate peste 100.000 de români în Marea Britanie. Dar Marea Britanie nu a fost, cel puțin până acum, destinația favorită pentru români”, a mai spus Ion Jinga.
Ambasadorul s-a referit și la campania negativă împotriva ridicării restricțiilor, în care un rol important l-ar avea, în opinia lui, presa tabloidă din Marea Britanie.
„Această campanie negativă, persistentă, absolut nedreaptă, dar care este continuată, a început în ianuarie 2013 și vedeți că, în ultimele săptămâni a primit un nou avânt. (…) Cred că această campanie riscă să lase urme în mentalul colectiv și în percepția populației britanice cu privire la români. Și astfel de urme se corectează greu. Politicienii britanici, în mod obligatoriu, reacționează la ceea ce apare în media și la ceea ce opinia publică simte. Un rol important, și-mi pare rău s-o spun, în crearea acestei psihoze privind invazia românilor și a bulgarilor îl joacă presa tabloidă din Marea Britanie”, a spus el.
Referindu-se la aceeași campanie, Ion Jinga a explicat și conotațiile de natură politică pe care le-ar avea aceasta, în opinia lui.
„În 2004, atunci când au aderat trei țări din Europa Centrală și de Est, Marea Britanie, împreună cu Irlanda și Suedia, au fost singurele țări membre UE care nu au impus restricții pe piața muncii. Și estimările lor erau în jur de 13.000 de cetățeni din Europa Centrală și de Est care vor veni să lucreze în Marea Britanie. În loc de 13.000, au venit peste un milion. S-au creat, sigur, anumite perturbări pe piața locală și această situație este speculată și valorificată la refuz de mass media tabloidă și de Partidul Independenței, care, după cum știți, este un partid naționalist, extremist și cu accente xenofobe și antieuropene. Se apropie alegerile europene și este cea mai bună oportunitate să câștigi voturi alarmând populația și încercând să compari cu situația de acum nouă ani, când a aderat Polonia, de exemplu, cu situația actuală”, a explicat Jinga.