Jobul anului 2012 pentru care s-au bătut mii de români. De ce vom avea mai puține locuri de muncă în 2013

Jobul anului 2012 pentru care s-au bătut mii de români. De ce vom avea mai puține locuri de muncă în 2013
Publicat: 21/01/2013, 09:50
Actualizat: 04/09/2019, 15:33

Criza își spune în continuare cuvântul pe piața muncii din România, astfel că oferta este net inferioară față de cerere. În acest context, există situații în care pentru un loc de muncă aplică și câteva mii de oameni.

Jobul anului 2012, potrivit BestJobs, a fost agent de distribuție marfă. Un număr de 6.600 de români au aplicat anul trecut pentru un anunț cu acest loc de muncă. Candidatul ideal trebuia să aibă studii medii, carnet de conducere categoria B cu cel puțin trei ani de experiență sau 300.000 de km parcurși, cunoștințe în domeniul auto, abilități de organizare și flexibilitate. Salariul oferit pentru acest job a fost confidențial, însă în anunțul postat pe Bestjobs se specifica faptul că „angajatorul oferea un pachet de salarizare motivant, un mediu de lucru dinamic cu posibilități de dezvoltare și tichete de masă”.

Un alt loc de muncă pentru care au aplicat mulți români a fost cel de operator pariuri sportive la o cunoscută agenție de profil. Potrivit eJobs, anunțul lansat de compania în cauză pentru 10 posturi de operator de pariuri a strâns 11.918 de aplicații. „Acestea au fost joburi entry level, pentru care au putut aplica atât studenți, cât și persoane cu experiență de minim 6 luni, fapt ce explică numărul mare. Practic, au putut aplica persoane care au lucrat în vânzări sau servicii clienți, indiferent de industrie”, a declarat pentru gândul reprezentanții eJobs.

Pentru nivelul de top, în 2012 bătălia s-a dat pentru un post de director comercial în industria bunurilor de consum (FMCG) al cărui salariu era cuprins între 3.500 și 4.000 de euro, la care se adăuga un bonus în funcție de realizări acordat după șase luni de la angajare. „Pentru acest post au aplicat 1.200 de candidați, din care 20% au avut CV-uri false cu expertizele și competențele cerute de post”, a declarat pentru gândul Petre Nicolae, directorul CBC România, companie de training și recrutare.

Acesta explică numărul mare de candidați pentru postul de director comercial prin faptul că aplicanții proveneau din companii care și-au restrâns activitatea pe fondul lipsei unor strategii concrete de dezvoltare, din companii care au intrat în insolvență sau pur și simplu erau manageri „desegmentați” profesional, care au lucrat într-un singur loc mai mult de cinci ani și care nu aveau competențe complete.

Foarte mulți candidați de top au provenit anul trecut și din zona de resurse umane. Petre Nicolae susține că cele mai multe anunțuri, dar și candidați, au venit pentru firme din domeniile FMCG, industrie, farmaceutic și IT, iar salariile vizate erau cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro. „Aplicațiile erau multe ca urmare a lipsei de eficiență a HR managerilor referitor la impactul asupra companiilor și a necesității de dezvoltare superioară a companiilor”, a precizat Petre Nicolae.

5.000 de aplicanți pentru postul de manager al Tarom

Un anunț extrem de important anul trecut în piața de recrutare de personal a fost cel pentru postul de director general la Compania Națională de Transporturi Aeriene Române „Tarom SA”, dar și al membrilor din Consiliul de Adminsitrație. 5.000 de CV-uri au fost primite de către head- hunterul George Butunoiu, care s-a ocupat de procesul de recrutare împreună cu PricewaterhouseCooper, una dintre cele mai mari companii de audit și consultanță din lume.

„Pentru Tarom au venit foarte multe CV-uri din străinătate, inclusiv unele extrem de neașteptate. Au fost în jur de 5.000 de CV-uri. De exemplu, a fost unul care a fost profesor la Oxford. Acesta voia în Consiliul de Administrație, nu postul de manager simplu. Un alt candidat care a aplicat pentru acest post era un fost director pentru unul dintre serviciile importante ale Reginei Angliei. Au venit CV-uri și din Asia, Singapore, India, din SUA”, a declarat pentru gândul George Butunoiu.

El menționează că recrutarea managerului pentru Tarom nu a fost un proces greu, așa cum s-a văzut la televizor. „Fiind mai mulți oameni implicați în recrutare, noi, PricewaterhouseCooper, cât și Consiliul de Administrație am fost de acord că cel care este acum este cel mai bun. A fost una dintre situațiile fericite în care toate lumea a arătat cu degetul către aceelași om”, explică el.

La începutul lunii noiembrie 2012, belgianul Christian Edouard Heinzmann, în vârstă de 59 de ani, fost numit CEO al Tarom de către consiliul de administrație, după ce primul manager numit în funcție, austriacul Heinrich Vystoupil, a fost respins de la conducerea companiei la scurt timp de la numire. „Au încercat unii să facă o măgărie, dar nu le-a mers. Cel care nu trebuia să fie până la urmă a plecat acasă. A ajuns cel care a fost ales”, a explicat George Butunoiu această situație. Potrivit acestuia, procesul efectiv de recrutare al managerului pentru Tarom a durat o lună.

Vânzările, domeniul cu cele mai multe oferte pe piața muncii

Într-o piață încă în criză, segmentul în care ofertele de muncă au fost abundente a fost reprezentat de către vânzări. Cel mai des întâlnit loc de muncă în 2012 a fost cel de agent vânzări (în diverse domeni), în contextul în care întregul domeniu a înregistrat o creștere anulă de 25%.

„În ceea ce privește candidații, numai în ultimii an au existat aproape 193.000 de CV-uri actualizate ale celor cu experiență în vânzări, astfel încât și cererea este pe măsura ofertei. La nivel general, în vânzari au existat în total 25.000 de locuri de muncă disponibile anul trecut”, au declarat pentru gândul reprezentanții BestJobs.

La rândul lor, reprentanții eJobs afirmă că pentru vânzări au fost depuse cele mai multe CV-uri, din care anagajatorii și-au putut găsi cu usurință candidatul ideal, neexistând cazuri în care posturile să nu fie ocupate, ca urmare a publicării anunțurilor pe site.

„Românii țin cu dinții de locul lor de muncă”

Piața muncii în 2012 a fost mult mai mică din punct de vedere al joburilor existente pe piață comparativ cu anul 2011, afirmă specialiștii.

„Unul dintre motive este că oamenii țin cu dinții de jobul lor de teama de a nu fi dați afară și astfel au făcut treabă bună. Al doilea motiv serios este că majoritatea companiilor au început să înțeleagă mai bine sistemele de management și să le aplice, astfel că angajații au performat mai bine”, afirmă Petre Nicolae, director CBS.

Potrivit acestuia, piața muncii nu își va reveni nici în 2013, în ciuda „zvonurilor optimiste lansate de unii”. „Sunt oameni care stau acasă de doi ani, oameni care nu sunt neapărat nepregătiți. Nu își găsesc de muncă pentru că acum oamenii chiar țin cu dinții de jobul lor, astfel că anunțurile nu sunt așa de multe precum par. Astăzi am întâlnit pe cineva care ținea la sumă. Asta este o mare prostie, să ții la bani când piața muncii merge așa cum merge.

Previziuni sumbre pentru 2013

Petre Nicolae susține că anul acesta vor fi și mai puține locuri de muncă în piață. „Nu văd niciun motiv ca să se întâmple asta pentru că nu văd nicio politică a statului de revigorare a industriei. Nu văd nimic care să aibă ca reacție mai târzie creșterea eficienței, a capacităților de producție, a importurilor, a exporturilor”, adaugă el.

Întrebat despre o revenire la nivelul lui 2008, ” un an al progresului maxim pe piața muncii din ultimii 20 de ani”, directorul CBC este de părere că nu va fi mai devreme de următorii cini ani.

Domeniile în care se vor face totuși cele mai multe angajări

Companiile din IT/Telecom, vânzări, inginerie și finanțe vor fi și în acest an cei mai mari angajatori, potrivit estimărilor site-ului de recrutare BestJobs.ro realizate pe baza fluctuațiilor de pe piața muncii din ultimii trei ani.

„Anul acesta se așteaptă o creștere a numărului locurilor de muncă, mai ales în domeniile ce au prezentat și în ultimii ani o evoluție pozitivă. O primă premisă pentru creștere este reprezentată de un raport recent al Comisiei Europene privind economia statelor din Uniunea Europeană (UE). Astfel, membrii Comisiei arată că în 2013, cel mai probabil, țările din UE vor începe ușor să iasă din cea mai gravă recesiune a ultimilor decenii, deși au rezerve față de o recuperare economică”, se arată într-un comunicat al site-ului de recrutare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri