Joburile din Capitală, fără căutare la tineri, din cauza ploii sau pentru că „se trezesc greu”
Cozile de sute de persoane formate în fața Palatului Copiilor la fiecare bursă a locurilor de muncă organizată în Capitală par să devină, de vineri, istorie.
Interesul din anii trecuți, în rândul absolvenților care abia terminaseră liceul sau facultatea, dar și al celor care mai aveau puțin până la pensionare, a dispărut brusc, deși rata șomajului s-a menținut relativ constantă.â
Organizatorii, dezamăgiți de prezența redusă a acelor care ar avea nevoie de un loc de muncă, au putut găsi o singură explicație: „ploaia”.
Angajatorii, descumpăniți, și ei, din cauza faptului că la bursă au găsit mai mulți agenți economici decât absolvenți cu care să facă echipă, au gândit o altă explicație: „Așa sunt tinerii, se trezesc mai greu”. Explicație a fost însă demontată în orele următoare, când situația nu s-a schimbat prea mult.
Dintre cei puțini pentru care găsirea unui loc de muncă chiar era importantă, majoritatea erau absolvenți de studii superioare, serioși, onești și realiști, fără pretenții exagerate sau tineri care deja muncesc și vor o schimbare.
Puțin după ora 9.00, Cristina Lazăr era una dintre cele 20-30 de persoane prezente la bursă. Se plimba printre angajatorii veniți la eveniment, „scanând” rapid oferta fiecăruia, și pleca dezamăgită mai departe. Studentă în ultimul an la Arhitectură urbanistică, Cristina a avut, până acum, doar joburi de vară.
Studiile încă nu-i permit un job cu program normal, însă a dorit să testeze piața, pentru a vedea ce șanse ar putea să aibă în domeniul în care se pregătește. „Momentan, nu aș putea să mă angajez, dar am venit să văd ce oportunități ar fi. Din păcate, oferta este cam slabă. Văd că mai multe sunt posturile care nu necesită studii superioare: barman, ambalator…”, a spus tânăra.
„I-aș chema la interviu pe toți”
Cu aceeași impresie a plecat și Alina Drăghici, care în această vară a terminat Facultatea de Geografie și, de câteva luni, nu reușește să se angajeze. A căutat până acum pe internet și, din toate locurile unde și-a depus CV-ul, un singur angajator, de la un Call Center, a contactat-o. În final, însă, firma a preferat să angajeze pe altcineva. „Aici nu am găsit nimic, deocamdată. Cam greu după ce abia ai terminat facultatea. Dacă aș găsi ceva care să aibă legătură cu geografia, ar fi foarte bine”, a spus absolventa.
La bursa organizată vineri în București a venit și Andrei. Are peste 30 de ani, este economist și are loc de muncă, dar a venit deoarece firma pentru care lucrează „nu mai merge așa bine” și ar dori să-și schimbe jobul. „Am lucrat 13 ani în achiziții pentru niște fabrici, acum caut un post de economist sau tot pe achiziții. Oferta, per ansamblu ,este mare, dar trebuie să vedem dacă ne și cheamă la interviu”, a spus el.
La câțiva angajatori distanță, o altă tânără, Dana, caută ceva de făcut în domeniul juridic. A terminat facultatea anul trecut, a plecat opt luni în Spania, ca să „încerce marea cu degetul” și s-a întors fără să aibă prea multe speranțe de angajare. „Se găsește foarte greu. Aici văd că sunt mai multe posturi pentru studii economice. Eu nu mă gândesc la niciun salariu, vreau doar să pot să capăt experiență”, a spus tânăra.
Printre cei care au venit să discute cu angajatorii, și un grup de trei băieți, dichisiți ca în revistele de modă. Alexandru, „purtătorul de cuvânt” al grupului, spune că a terminat Științe Politice în acest an, a intrat la master și a venit să caute un job în diplomație, însă îl bufnește râsul imediat ce termină de spus acest lucru. „Bursa asta e bună pentru cine a terminat Politehnica sau o școală profesională. Pentru diplomație, nu ai nicio șansă aici”, a conchis el, în timp ce mergea spre ieșire.
Puțin mai norocos a fost un proaspăt absolvent de la Politehnică, Silviu, care a reușit să-și depună CV-ul pentru un post apropiat de specializarea sa. A terminat Facultatea de Hidroenergetică și a aplicat pentru un post de inginer proiectant în domeniu. „Fiind la început, nu am pretenții mari la salariu. Îmi doresc colegi cu care să pot să fac echipă și un program să-mi permită să merg și la cursurile de master”, a spus Silviu.
Angajatorii, deși dezamăgiți de numărul de participanți, s-au declarat mulțumiți de calitatea celor veniți.
„Sincer să vă spun, i-aș chema la interviu pe toți cei care au venit până acum. Am discutat deja puțin cu fiecare dintre ei și pe toți i-aș aduce la interviu”, a spus reprezentant unei companii de recrutare.
Vremea urâtă și, probabil, comoditatea majorității celor aflați în căutarea unui loc de muncă par să fi dus, în cele din urmă, la o selecție naturală a candidaților.
Pe de altă parte, pentru prima dată în ultimii ani, oferta pe care au primit-o angajatorii a pus accentul pe calitate, nu pe cantitate. Însă doar doar șase la sută din posturile disponibile în cadrul Bursei de al București vizau calitatea, adică studiile superioare.
(Serviciul Foto al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)