Joe Biden își dorește revigorarea relaţiei transatlantice şi pledează pentru apărarea normelor democraţice

Publicat: 19 02. 2021, 22:21
Actualizat: 06 04. 2021, 15:02
Joe Biden își dorește revigorarea relaţiei transatlantice şi pledează pentru apărarea normelor democraţice / / Sursă FOTO: Wikimedia.org

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a pledat, în discursul rostit vineri la Ediţia specială a Conferinţei pentru Securitate de la München, pentru revigorarea alianţei transatlantice, „un element central” în secolul XXI, şi pentru apărarea democraţiei şi a normelor statului de drept.

„America a revenit, Alianţa Transatlantică a revenit şi nu privim înapoi, privim înainte împreună”

„Transmit un mesaj puternic întregii lumi: America a revenit, Alianţa Transatlantică a revenit şi nu privim înapoi, privim înainte împreună. Alianţa transatlantică are o fundaţie puternică, pe care sunt construite securitatea noastră colectivă şi prosperitatea comună. Parteneriatul între Statele Unite şi Europa este şi, în opinia mea, trebuie să rămână elementul central a tot ce vrem să realizăm în secolul XXI, la fel cum am realizat în secolul XX”, a declarat Joseph Biden în discursul rostit la Ediţia specială a Conferinţei pentru Securitate de la München, desfăşurată online.

„Provocările cu care ne confruntăm astăzi sunt diferite. (…) Situaţia globală s-a modificat. Noi crize necesită atenţia noastră. Nu ne putem concentra doar pe competiţia cu ţări care ameninţă să divizeze lumea sau doar pe provocările globale care ameninţă să ne afecteze pe toţi dacă nu cooperăm. Trebuie să facem ambele lucruri, trebuie să colaborăm cu aliaţii şi partenerii. Vreu să elimin orice dubiu: Statele Unite vor colabora strâns cu partenerii din Uniunea Europeană, cu capitalele de pe întregul continent (…), pentru a aborda şi a asuma în comun provocările cu care ne confruntăm. Continuăm să susţinem obiectivul unei întregi Europe liberă şi în pace. Statele Unite asumă în totalitate angajamentul Alianţei NATO şi salut investiţiile în creştere ale Europei în capabilităţi militare, care permit apărarea noastră comună. Eu şi Statele Unite, noi vom respecta cu loialitate Articolul 5 al Tratatului NATO, este o garanţie: un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Aceasta este promisiunea noastră de nezdruncinat. Şi singura dată când a fost invocat Articolul 5 a fost după ce au fost atacate Statele Unite, pe 11 septembrie. Voi, aliaţii noştri, v-aţi alăturat pentru a lupta împotriva reţelei Al-Qaida. Iar Statele Unite au asumat angajamentul de a se consulta strâns cu aliaţii şi partenerii NATO asupra direcţiei în Afganistan. Administraţia mea susţine puternic procesul diplomatic aflat în curs, pentru a pune capăt acestui război care se apropie de 20 de ani. Ne vom asigura că Afganistanul nu va mai deveni niciodată o bază de lansare a atacurilor teroriste împotriva Statelor Unite, partenerilor noştri ori intereselor noastre. Partenerii noştri europeni au fost alături de noi şi în combaterea reţelei ISIS (Stat Islamic în Irak şi Siria – n.red.). Chiar în această săptămână, miniştrii Apărării din cadrul NATO au exprimat susţinere pentru extinderea semnificativă a misiunii de instruire şi consultanţă militară din Irak, vitală în lupta împotriva ISIS. Nu putem permite revenirea şi regruparea reţelei ISIS, nu putem permite să ameninţe persoane din Orientul Mijlociu, Europa, SUA şi din alte zone”, a afirmat Joseph Biden.

„În contextul în care Statele Unite efectuează o reanalizare totală a prezenţei militare în lume, am ordonat suspendarea retragerii trupelor americane din Germania. De asemenea, anulez o limită impusă de fosta Administraţie privind numărul militarilor americani care pot fi staţionaţi în Germania. Ştiu că ultimii ani au tensionat şi au testat alianţa noastră transatlantică. Dar Statele Unite sunt determinate să revigoreze relaţia cu Europa, să ne consultăm, să restabilim poziţia de încredere şi spiritul de lider”, a precizat preşedintele SUA.

„Am evocat necesitatea acută de coordonare a acţiunilor multilaterale de contracarare a pandemiei”

„Tot astăzi, am participat la prima reuniune a liderilor G7. Am evocat necesitatea acută de coordonare a acţiunilor multilaterale de contracarare a pandemiei, a crizei economice globale şi a crizei climatice care se accelerează şi altor lucruri. Atingerea obiectivelor va depinde de o poziţie strategică esenţială, iar Statele Unite trebuie să înnoiască avantajele de rezistenţă, pentru a face faţă actualelor provocări de pe o poziţie de forţă. Acest lucru înseamnă să reconstruim într-un mod mai puternic bazele noastre economice, să reluăm locurile în instituţiile internaţionale, susţinerea valorilor pe plan intern şi apărarea lor în întreaga lume, de asemenea, prin modernizarea capabilităţilor militare, asumarea rolului de conducere prin diplomaţie, revitalizarea reţelei SUA de alianţe şi parteneriate, o lume mai sigură pentru toţi. Sper că celelalte democraţii ni se vor alătura în aceste acţiuni vitale”, a subliniat Biden.

Respectarea valorilor democratice, în prim plan

Preşedintele SUA a pledat pentru respectarea valorilor democratice şi pentru protejarea normelor statului de drept.

„Parteneriatele noastre au rezistat de-a lungul anilor pentru că sunt înrădăcinate în bogăţia valorilor noastre democratice comune. Nu sunt oportuniste, nu sunt exclusiviste. Sunt construite pe o viziune a viitorului în care fiecare voce contează, în care sunt protejate drepturile tuturor, în care normele statului de drept sunt susţinute. Niciunii dintre noi nu am reuşit în totalitate în aceste domenii, continuăm să facem eforturi. Şi în atât de multe locuri, inclusiv în Europa şi în Statele Unite, progresele democratice sunt vizate de atacuri. (…) Suntem în mijlocul unei dezbateri fundamentale pe tema viitorului şi direcţiei lumii în care trăim. Suntem într-un moment de reflecţie, între cei care argumentează că, ţinând cont de toate provocările cu care ne confruntăm, de la a patra revoluţie industrială la pandemia globală, autocraţia, argumentează ei, este cel mai bun drum înainte şi cei care înţeleg că democraţia este esenţială în contracararea acestor provocări. Istoricii vor analiza acest moment. Eu cred că, oricare ar fi răspunsul lor, democraţia trebuie să prevaleze. Trebuie să demonstrăm că democraţia încă poate oferi soluţii în această lume schimbată. Aceasta este, în opinia mea, misiunea noastră centrală”, a insistat Joe Biden.