VIDEO | Joe Biden și-a anunțat oficial CANDIDATURA pentru al doilea mandat. Finala prezidențială din 2024, o posibilă reeditare a luptei cu Trump

Publicat: 25 04. 2023, 14:25
Actualizat: 25 04. 2023, 14:52

This browser does not support the video element.

Joe Biden a publicat un mesaj video în care își anunță candidatura, la fel cum a făcut exact acum exact patru ani, anunță BBC.

Președintele Joe Biden și-a anunțat candidatura pentru un al doilea mandat prezidențial, într-o înregistrare video postată pe internet marți dimineață.

Nu este clar dacă deocamdată există vreun rival democrat important care va alege să candideze împotriva actualului președinte la alegerile primare, dar chiar și așa, liderul de la Casa Albă ar avea prima șansă.

Astfel, există posibilitatea ca Biden să se întâlnească în finala prezidențială cu Donald Trump, care și-a anunțat deja candidatura pentru 2024, sau cu Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, un alt posibil candidat republican.

În clipul de pe Twitter, marți, Biden a spus că și-a petrecut primii ani de mandat luptând pentru democrație și libertate, avertizând că extremiștii MAGA (Make America Great Again – sloganul lui Trump)” din întreaga țară amenință aceste libertăți.

Biden i-a îndemnat pe oameni să-l lase „să termine treaba“ începută.

„Când am candidat la președinție acum patru ani, am spus că suntem într-o bătălie pentru sufletul Americii. Și încă suntem”, a spus Biden în clip.

„Acesta este motivul pentru care candidez pentru realegere”, a adăugat el.

Președintele nu l-a menționat în mod explicit pe Trump în înregistrare.

Dar subtextul clipului este clar, scrie New York Times, care observă că înregistrarea începe cu scene ale asaltului din 6 ianuarie de la Capitoliu, potrivit BBC.

„Să ne apărăm libertățile personale”

În plus, când Biden vorbește despre „extremiștii MAGA”, pe ecran apare o imagine a lui Trump, alături de Ron DeSantis, un alt potențial rival republican.

„Fiecare generație de americani s-a confruntat cu un moment în care a trebuit să apere democrația”, a mai spus Biden.

„Să ne apărăm libertățile personale. Să ne apărăm dreptul la vot și drepturile noastre civile. Iar acesta este momentul nostru”, a adăugat el.

Vârsta lui Biden, care ar avea 86 de ani la terminarea unui eventual mandat secund, este una dintre problemele președintelui.

Un examen medical efectuat în februarie l-a declarat „apt” pentru a îndeplini îndatoririle preşedinţiei, însă foarte mulți americani, inclusiv din rândul propriilor alegători, consideră că actualul lider de la Casa Albă este prea bătrân.

Un sondaj NBC News publicat în weekend a arătat că 70% dintre americani, inclusiv 51% dintre democraţi, cred că Biden nu ar trebui să mai candideze, iar 69% dintre toţi respondenţii care au spus că nu ar trebui să candideze au numit vârsta sa ca fiind un motiv.