John McAfee, controversatul antreprenor care s-a îmbogățit de pe urma vânzării antivirusului McAfee și a devenit un promotor al criptomonedelor, a fost arestat în Spania. Acesta este acuzat de evaziune fiscală de către Departamentul american de Justiție și riscă extrădarea în SUA.
McAfee este un rebel al lumii tehnologice și s-a confruntat de multe ori cu probleme legale, dar nu se știe exact câte din aventurile sale de „outlaw” sunt reale și câte sunt ficțiune, scrie The Verge.
McAfee a fost candidat al Partidului Libertanian la președinția SUA (da, serios!) și a susținut că și-a desfășurat campania „din exil”, după ce a fost acuzat că „s-a folosit de criptomonede în acțiuni ilegale împotriva guvernului SUA”, în ianuarie 2019.
De asemenea, McAfee a spus că nu și-a mai plătit taxele de opt ani și a susținut că CIA „a venit să-l ridice”, într-un tweet din 2019, însoțit de o fotografie cu antreprenorul care ține o armă. Aventura lui McAfee s-a încheiat însă cu un arest în Republica Dominicană.
Autoritățile americane îl acuză pe McAfee că a făcut evaziune fiscală, folosind chiar și numele altor oameni – și direcționând plățile spre diverse conturi bancare, conturi de criptomonede, imobiliare etc. De asemenea, milionarul are un iaht și alte vehicule, care nu sunt înregistrate pe numele său.
McAfee este acuzat că nu și-a plătit taxele între 2014 și 2018. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la cinci ani de închisoare pentru fiecare din cele cinci capete de acuzare, ce vizează evaziunea fiscală și un an de închisoare pentru fiecare cap de acuzare ce vizează nedeclararea veniturilor.
Comisia de Valori Mobiliare şi Burse din SUA l-a dat în judecată pe McAfee deoarece nu a divulgat faptul că a fost plătit pentru a promova ICO-uri (oferte inițiale pentru criptomonede), pe Twitter, deși a primit 23 milioane de dolari în bitcoin și Ether.
McAfee punea un preț public pentru promovările sale de 105.000 de dolari pentru un singur mesaj pe Twitter!
De asemenea, un bodyguard al lui McAfee a fost acuzat că a participat la aceeași inginerie financiară.
McAfee a fost subiectul unui documentar Showtime, în 2016, care a sugerat că antreprenorul a plătit un asasin pentru a-l ucide pe vecinul său din Belize, în noiembrie 2012.
Intel, care a deținut pentru scurt timp compania de securitate cibernetică McAfee, a declarat că va renunțat la brandul McAfee, din cauza asocierii cu John McAfee (2014). Compania s-a desprins de Intel în 2017, păstrând numele McAfee.